Mariano Rajoy morgen geen premier meer van Spanje: Basken, Catalanen en socialisten brengen hem ten val

Premier Rajoy.
AFP Premier Rajoy.
De Baskische Nationale Partij (PNV) heeft bekendgemaakt dat ze de motie van wantrouwen tegen premier Mariano Rajoy zal steunen. Ook de Catalaanse nationalisten zullen de motie die de socialistische oppositieleider Pedro Sánchez heeft ingediend, goedkeuren. Met de stemmen heeft Sánchez een meerderheid in het Spaanse parlement, en heeft hij morgen voldoende stemmen om Rajoy ten val te brengen en zelf premier te worden. Voorlopig wil Rajoy de eer niet aan zichzelf houden, zegt zijn partij vanavond.

De PNV heeft maar 5 van de 350 zetels in het Spaanse parlement. Maar die 5 kunnen de balans tijdens de stemming morgen in het nadeel van Rajoy doen omslaan. Het is de sociaaldemocratische oppositiepartij PSOE die de motie tegen Rajoy heeft ingediend. Ze krijgt ook de steun van het radicaallinkse Podemos en de Catalaanse nationalistisch partijen.

Ook de PNV heeft na lang beraad beslist Sánchez te steunen, zei de Baskische fractieleider deze namiddag in het Spaanse parlement. De steun van de PNV betekent dat Sánchez voldoende congresleden achter zich heeft verzameld om de sinds eind 2011 regerende Rajoy ten val te brengen. Zijn tegenstanders hebben 180 zetels, zijn eigen partij heeft er samen met het liberale Ciudadanos, dat Rajoys minderheidsregering gedoogsteun geeft, 169.

Pedro Sánchez, hier tijdens het debat over de motie van wantrouwen in het parlement in Madrid.
REUTERS Pedro Sánchez, hier tijdens het debat over de motie van wantrouwen in het parlement in Madrid.

Sánchez nieuwe premier 

Als Sánchez morgen bij de stemming de motie van wantrouwen ook echt wint, wordt hij de nieuwe premier en stuurt hij Rajoy naar huis. Volgens de woordvoerder van Rajoys partij Partido Popular zal hij in elk geval voor morgen niet zelf zijn ontslag indienen bij de koning en dus de stemming afwachten. Of er achter de schermen nog onderhandeld wordt over een andere uitweg, bijvoorbeeld een andere premier van de PP, is niet geweten.

Rajoy heeft deze namiddag plotseling laten weten in de middag niet meer bij het debat aanwezig te zijn. Waar Rajoy op dit moment is, is niet geweten.

De conservatieve Rajoy ligt onder vuur naar aanleiding van een jarenlang proces tegen vooral corrupte lokale bestuurders van zijn partij, de Volkspartij (PP). Ze kregen een week geleden lange celstraffen. Het vonnis bracht de positie van de PP-premier Rajoy, die ook in het proces heeft getuigd, aan het wankelen.

Lees ook: Dagen Spaans premier Rajoy lijken geteld: oppositie organiseert zich om hem af te zetten
71 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Bernaerts Diane

  Patrick Dubois: eerder: Boontje komt om zijn loontje! ;)

 • Bernardo Conradi

  Hoogtijd, daar ga ik er ene op drinken zie.

 • Rody Franks

  Ik heb het niet voor Rajoy maar of het goed nieuws is dat de socialisten weer aan de macht komen, dat betwijfel ik sterk.

 • Jean De Grande

  Dat ken ik, Guido Delrio. Geen enkele krant durft meer zeggen dan 'vermeende betrokkenheid'. Dus, zoals altijd wat insinuaties maar geen concrete feiten.

 • Gilbert Vermeersch

  Rajoy, vriend van Beke, Peeters op EU niveau, heeft zichzelf en zijn politieke partij verrijkt, de staat bestolen, en heeft dus zichzelf ten val gebracht, niet de Catalanen en anderen.