Mariam zet 44 kinderen op de wereld: “Ik ben volwassen geworden in tranen”

Mariam Nabatanzi met enkele van haar 38 kinderen. Het officiële wereldrecord staat op naam van een zekere Valentina Vassilyev. Deze Russische vrouw uit de achttiende eeuw zou 69 baby’s op de wereld gezet hebben, al wordt dat cijfer wel met de nodige korrel zout genomen.
Facebook Mariam Nabatanzi met enkele van haar 38 kinderen. Het officiële wereldrecord staat op naam van een zekere Valentina Vassilyev. Deze Russische vrouw uit de achttiende eeuw zou 69 baby’s op de wereld gezet hebben, al wordt dat cijfer wel met de nodige korrel zout genomen.
De meest vruchtbare vrouw van Oeganda wordt ze genoemd. En daar lijkt geen woord van gelogen: Mariam Nabatanzi heeft maar liefst 44 kinderen op de wereld gezet. Drie keer beviel ze van een vierling, vier keer van een drieling en zes keer van een tweeling. Zes kleintjes zijn helaas gestorven, nu heeft ze dus nog 38 zonen en dochters onder haar hoede. Drie jaar geleden liet haar agressieve echtgenoot haar definitief in de steek, de opvoeding komt met andere woorden volledig op haar schouders terecht.

Nabatanzi werd uitgehuwelijkt aan een veertigjarige man toen ze zelf amper twaalf was. Het jaar nadien beviel ze al van een tweeling. Nog voor haar achttiende verjaardag waren de eerste drie- en vierling ook al een feit.

Mariam heeft intussen haar haren rood geverfd.
REUTERS Mariam heeft intussen haar haren rood geverfd.

Voor de vrouw kwam zo’n enorme babyboom niet meteen als een verrassing. Haar vader had immers 45 kinderen verwekt bij verschillende vrouwen, ook daar was altijd sprake van meerlingen. “Ze heeft een genetische aanleg voor hyperovulatie (waarbij er per cyclus meerdere eitjes vrijkomen; nvdr). Dat verhoogt de kans op meerlingen aanzienlijk”, stelt gynaecoloog Charles Kiggundu.

REUJTERS

Na haar zesde bevalling -goed voor achttien kinderen- vond Nabatanzi het welletjes. Ze ging naar een ziekenhuis, maar kreeg daar de raad om de natuur haar gang te laten gaan. “Ze had enorm veel eicellen. Als die zich bleven opstapelen, zou ze haar eigen leven op het spel zetten”, legt dokter Ahmed Kikomeko uit.

REUTERS

“Ik moest dus blijven kweken, anders zou ik sterven”, stelt Nabatanzi. “Ik heb wel even een spiraaltje geprobeerd, maar ik werd zo ziek dat ik een maand in coma belandde.”

REUTERS

Op 23-jarige leeftijd stond de teller al op 25 kinderen. In december 2016 beviel de vrouw een allerlaatste keer, opnieuw van een tweeling. Een van die kindjes zou het echter niet overleven. “De dokter zei toen dat hij mijn baarmoeder van binnen afgesneden had. Waarschijnlijk bedoelde hij daarmee dat mijn eileiders nu afgebonden zijn.”

REUTERS

Het leven van Nabatanzi leest als een droevige tragedie. Op haar overspelige echtgenoot kon ze nooit rekenen. Als hij al naar huis kwam, gebeurde dat ‘s nachts. Zo hoefde hij zijn kinderen niet onder ogen te komen. “Ik was dertien jaar toen ik de laatste keer een glimp van hem opgevangen heb”, verklaart de oudste zoon Charles.

REUTERS

“Hij was er zelfs niet om zijn eigen kroost een naam te geven. Dat gebeurde per telefoon”, treurt Nabatanzi. “Hij heeft me ook talloze keren afgeranseld, zeker als hij dronken was. Ik slikte al die vernederingen omdat mijn tante erop stond dat ons huwelijk zou standhouden. De kinderen moesten al mijn aandacht krijgen, ik mocht geen baby’s krijgen van andere mannen. Ik ben volwassen geworden in tranen, mijn echtgenoot heeft me veel miserie aangedaan.”

REUTERS

Haar jeugd had ook al een diep trauma nagelaten. Drie dagen na haar geboorte liep haar moeder al weg. Haar vader hertrouwde, maar de stiefmoeder had nog slechtere intenties. Zij vergiftigde haar vijf broers en zussen, met fatale gevolgen. Nabatanzi overleefde enkel omdat zij op dat moment bij een familielid was. “Ik was zeven jaar toen, ik snapte nog niet wat de dood inhield.”

De hele familie woont nu in vier kleine huisjes tussen de koffievelden, de daken bestaan enkel en alleen uit golfplaten. Twaalf kinderen slapen in metalen stapelbedden, de rest moet het stellen met dunne matrassen of -erger nog- de vuile vloer.

REUTERS

Voor Nabatanzi is het een hele opgave om haar kroost groot te krijgen. Alles doet ze om toch wat geld in het laatje te brengen. Zo is ze al kapster geweest, gaf ze stijladvies aan bruiden en verkocht ze gin en geneeskrachtige kruiden. Ook voor decoratietips kon ze ingehuurd worden.

“Elke dag moet ik tien kilo maïsbloem, vier kilo suiker en drie stukken zeep kopen. Vis en vlees zijn hier een zeldzaam goed. Gelukkig hebben mijn kinderen het nog nooit zonder eten moeten stellen, daar ben ik God dankbaar voor. Mijn grootste wens is dat ze later gelukkig kunnen worden. Ik heb op heel jonge leeftijd al een enorme verantwoordelijkheid moeten dragen. Sinds mijn geboorte heb ik nooit vreugde gekend.”

REUTERS6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Chris Troch

  Heel dringend de pil verplicht laten innemen.......... Mensen hebben er geen idee van wat de overbevolking teweeg zal brengen....... Oorlogen voor voedsel en water...... en het einde van de beschaving, teloorgang van onze Moeder Aarde en de onze onbeschrijfelijk mooie Natuur .....

 • Geert Vaelen

  Ze zouden dat uithuwelijken moeten stoppen, er komt alleen miserie van. Laat die mensen de keuze om zelf een partner te kiezen. En het is ook geen schande om zonder partner verder te gaan als het niet goed gaat. Dat haar tante dan met die vent trouwde he. Maar liever ongelukkig moeten verder leven met iemand die je niks dan miserie brengt dan een scheiding?

 • Stany C. Stevens

  Hier zou steun en degelijke hulp wel op zijn plaats zijn, ik vind dat Cecerine De smet gelijk heeft in hetgeen ze schrijft...: grote bedrijven kunnen hier hulp bieden dmv woning en voedselhulp aan te bieden, GÉÉN KRUIMELS, maar op grote schaal. Iedereen die dit artikel leest wil meteen hulp bieden

 • Ilse Braet

  veel moed heeft deze vrouw!

 • Cecarine De Smet

  Awel grote bedrijven, waarom sponsoren jullie deze dame niet in haar eigen land??? Zoals een deftig huis met de nodige benodigdheden, genoeg slaapkamers en bedden. Deze moeder verdient dit, ondanks dat ze niks vraagt!!