Margrethe Vestager, de vrouw die Google een recordboete van 4,3 miljard euro oplegt

Margrethe Vestager.
AFP Margrethe Vestager.
Ze pakt reuzen als Facebook en Amazon aan en beschermt uw rechten als consument. Maar Deens Eurocommissaris voor Concurrentiebeleid Margrethe Vestager (50) weet als geen ander dat miljardenboetes en wetten niet volstaan om Europa uit zijn interne crisis te halen. "De mensen willen dat de EU eenvoudiger wordt, eerlijker." 

Margrethe Vestager is even weg uit de Brusselse bubbel. De Euro­commissaris voor Concur­rentie­beleid die zelfverzekerd Amerikaanse tech­reuzen als Apple, Google en Facebook het leven zuur maakt, luistert deze lente­dag in Mechelen aandachtig naar een handjevol deelnemers aan een bijeenkomst over de succesvolle inburgering van migranten. Een partij­­politiek uitje, op uitnodiging van Mechels burgemeester Bart Somers (Open Vld). Samen afwassen blijkt de sleutel om tot de ­leefwereld en problemen van nieuwkomers door te dringen. “Waarom is het zo simpel?”, verzucht Vestager. “Ik wil ook zo’n wonderpil.”

Het is Vestager ten voeten uit: luisteren en dan met een diep­gewortelde drang naar eenvoud ­doordringen tot de kern. Zoals haar befaamde ­antwoord op de vraag van een Ierse journalist of ze niet ‘achterbaks’ bezig was door Apple – dat 24 jaar lang een fiscale knuffel­behandeling in Ierland genoot – te dwingen 13 miljard euro aan achterstallige belasting te betalen. “Als mijn effectieve belasting­druk 0,05 procent was en vervolgens daalde naar 0,005 procent, zou ik toch nog eens naar mijn belasting­aanslag hebben gekeken.” Een speels glimlachje voltooide de publicitaire nek­slag voor de Amerikaanse hightech­mastodont.

“Het probleem is niet dat we problemen ­hebben, het probleem is dat we ze niet oplossen”, concludeert Vestager als ze Mechelen weer verlaat.

Je hebt 9% van dit artikel gelezen
14 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • raf peeters

  Laatste woord nog niet gesproken ,ze gaan in beroep tegen de uitspraak,men zal hier of daar wel de kleine lettertjes bij google niet gelezen hebben ,maar betalen waar-schijnlijk niet

 • Karel Vanblaere

  Wat een gezever zeg? Van wie komt deze klacht? De eindgebruiker of van de rijke zakenmannen? Microsoft doet dit, Apple doet dit op MAC & iPhone? Met elke linux heb je een set voor geïnstalleerde zaken mee. En wat zegt de gewone mens. Wauw das handig minder werk voor mij. Dus over wat gaat dit nu echt. Voor geïnstalleerde software of een kwestie van eer voor het hoge bedrag en het lef om Google aan te gaan?

 • Daniel Wouters

  Alle respect voor deze dame,zij is een uitzondering binnen het Europees parlement,goed bezig.

 • jef de boeck

  Wat een onkunde. Succes miet precies bestraft worden .

 • Phil Haeghen

  Socialisme op zijn best. Een andere laten werken, uitvinden, innoveren, investeren, risico's nemen en als ze succesvol zijn het via belastingen of boetes afnemen. Zo wordt je ook rijk natuurlijk..... Of moet Amerika de import ook beginnen betalen?????