Mannen protesteren op dak nieuwe islamitische school Amsterdam

ANP
Twee mannen met bivakmutsen portesteerden deze ochtend tegen de komst van een nieuwe islamitische middelbare school in Amsterdam. De twee mannen die op het dak stonden met een spankdoek, zijn aangehouden.

De actievoerders waren vroeg in de ochtend op het dak van de nieuwe school geklommen, en hadden een spandoek aan de gevel gehangen met de tekst 'Wie Islam zaait zal Sharia oogsten'. Toen het schoolbestuur, personeel, leerlingen en hun ouders rond 8.30 uur bij de school arriveerden, begonnen zij vanaf het dak herhaaldelijk de anti-islamitische leus 'salafisme, terrorisme' te roepen.

De twee mannen voerden actie in naam dan de organisatie 'Het Identitair Verzet', een in 2012 opgerichte nationalistische actiegroep die is geïnspireerd op de Franse actiegroep Géneration Identitaire. Tegen ANP verklaarden de actievoerders de opening van de nieuwe middelbare school 'onwenselijk' te vinden, "vanwege de sympathie van bestuursleden voor het salafisme in het recente verleden."

Met behulp van de brandweer betrad de politie rond 10.30 uur het dak. De actievoerders lieten zich zonder veel weerstand te bieden inrekenen. Zij werden geboeid meegenomen door het arrestatieteam.

Goede bedoelingen
Volgende week starten de lessen op de nieuwe school, maar maandagochtend waren er al leerlingen aanwezig voor een introductiedag. Zij konden de mannen bij het betreden van de school op het dak zien staan. 

Het Identitair Verzet schrijft op hun Facebookpagina het te betreuren dat er minderjarige leerlingen getuige zijn geweest van de actie. 'Wij hebben speciaal deze dag en dit tijdstip uitgekozen omdat er nog geen scholieren aanwezig zouden zijn. Ja wij zijn als samenleving in oorlog met salafisten, maar het is geen doelstelling van ons om kinderen onder de 14 onze boodschap voor te houden.'

Volgens Vicky Koolen, de moeder van een van de aanwezige leerlingen, zorgde de aanwezigheid van de mannen niet voor paniek. "Het is niet leuk dat het gebeurt, maar de sfeer werd er niet helemaal door verpest. We zijn inmiddels ook wel wat gewend. Er is veel kritiek op islamitische scholen. We moeten gewoon bewijzen dat we goede bedoelingen hebben." 
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Elleon Aquit

  Het is geen leven meer in Europa. Onze normen en waarden verdwijnen. Racisme kan je angeleerd worden door zulke zaken, net als terrorisme.

 • eric debanne

  Wat een toekomst voor de kinderen van nu en later ??? Dank u heren politiekers van links !

 • Johnny Verhoeven

  100% gelijk, moet gedaan zijn om die mannen te sussen en een omgekeerde aanpassing te doen

 • Jan Huysmans

  Toch iemand die zich durft te verzetten tegen de complete islamisering van Europa. Het aantal hoofddoeken in de steden is al niet meer te tellen en aanpassen is er helaas niet bij. Met dergelijke scholen wordt het alleen maar erger.

 • Robje 72

  Groot gelijk!!!!!