Mannen met knuppels bestormen manifestanten in Hongkong, politie nergens te bespeuren

Een groep mannen bestormde na afloop van de manifestatie een metrostation. Daar sloegen ze met houten stokken in op de pendelaars.
Twitter Een groep mannen bestormde na afloop van de manifestatie een metrostation. Daar sloegen ze met houten stokken in op de pendelaars.
In Hongkong kwamen gisteren nogmaals duizenden mensen op straat om te protesteren tegen de regering. Na afloop werden enkele demonstranten op hun weg naar huis onder handen genomen door mannen, gewapend met knuppels. Tientallen mensen zouden in het ziekenhuis zijn beland, één van hen zou ernstig gewond zijn. Eenmaal de politie arriveerde, waren de daders allang met de noorderzon verdwenen.

Het ging er gisteren nogmaals hevig aan toe in Hongkong. Voor de zesde week op rij kwamen duizenden demonstranten samen op straat. Nadat ze zich niet aan het opgelegde parcours hielden, werden ze uiteengedreven met traangas en rubberen kogels.

Na afloop van de betoging werden enkele manifestanten onder handen genomen door een groep mannen die witte T-shirts en een wit of zwart mondkapje droegen. Daarbij waren ze gewapend met houten stokken die ze als knuppels hanteerden. Op filmpjes die via sociale media werden verspreid, is duidelijk te zien hoe de groep een metrostation bestormt en in het wilde weg begint te slaan.

Mannen, vrouwen en kinderen

Volgens getuigen maakte de gewelddadige groep geen onderscheid tussen mannen, vrouwen of kinderen. Zo vertelt een vrouw in een audiofragment dat online circuleert: “Ook mensen die van hun werk kwamen, werden geslagen. Sommige mannen beschermden ons, want zelfs vrouwen en kinderen werden in elkaar geslagen”. Onder de gewonden bevonden zich bijvoorbeeld een zwangere vrouw en een vrouw die een peuter bij zich had.

En de politie? 

Daarbij duurde het bijna een uur voordat de politie opdaagde. Vreemd, vinden sommigen. “Hongkong telt een van ’s werelds meeste politieagenten per inwoner”, aldus Ray Chan, een progressieve parlementariër. “Waar waren zij?”

Chinese criminelen 

Intussen klinkt het bij enkele lokale media dat het om een groep Chinese criminelen ging. Die zouden zijn ingehuurd door de Chinese autoriteiten om een einde te maken aan de protestacties in Hongkong. De manifestanten eisen immers dat de uitleveringswet aan China wordt ingetrokken, alsook dat regeringsleider Carrie Lam aftreedt.

Taiwan veroordeelt het geweld tegen de manifestanten“Het is erg om te zien hoe de rechtsstaat uitgehold wordt en de kloof tussen het volk en de regering in Hongkong groter wordt”. Zo tweette de Taiwanese minister van Buitenlandse Zaken Joseph Wu. “De te kiezen weg is die van echte democratische verkiezingen, niet die van geweld op straat en in metrostations.”

Ook Joseh Wu’s Democratische Progressieve Partij veroordeelde de autoriteiten van Hongkong. “De regering van Hongkong wil niet luisteren naar de roep van het volk om democratie. Dit is de grootste oorzaak van de toenemende sociale onrust daar”, zei partijwoordvoerster Lee Yen-jong in een verklaring. Ze zei ook dat het geweld van de in het wit geklede mannen erop wijst dat Peking lokale gewelddadige organisaties gebruikt om de betogingen de kop in te drukken, en dat Taiwan China zal beletten dit nog te doen.

Sinds 1949 heeft Taiwan zijn eigen regering, maar Peking beschouwt de eilandstaat als een onderdeel van zijn grondgebied.

Bekijk hier wat er aan de hand is in Hongkong: 
12 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Sophie DeWolf

  Er komt hier zo weinig nieuws over naar buiten. Het is belangrijk dat men niet vergeet dat dit al eerder is gebeurd in 1989 waarbij honderden ongewapende studenten vermoord werden op het Tiananmenplein door de overheid.

 • marcel mampaey

  verleden week was er een tegenbetoging hadden de betogers met bussen aangevoerd van uit China . voor dictaturen zijn alle middelen goed voor hun bevolking het zwijgen op te leggen.

 • Dirk Peeters

  Zo regelt China zijn zaakjes. Tijdens de Tieanmen betoging waren de soldaten ook gedrogeerd, zodat ze minder moeite zouden hebben om op de bevolking te schieten. Er is niets veranderd on 30 jaar.

 • Freddy Van de Velde

  Chinese knokploegen ?

 • Paul Philippaerts

  China gaat toch wel niet echt met zich laten sollen. En gelijk hebben ze.