Manifestanten steken Iraans consulaat in Irak in brand

REUTERS
Honderden manifestanten hebben vandaag het Iraanse consulaat in de Iraakse stad Basra bestormd en in brand gestoken. Ook maakten de betogers schreeuwend duidelijk zich te keren tegen de Iraanse invloed op de politieke partijen in hun land. De Iraanse regering veroordeelt de aanval.

Duizenden manifestanten waren verzameld nabij het Iraanse consulaat, nadat nieuwe protesten waren uitgebroken. Veiligheidsdiensten openden het vuur om de protesten in te dijken.

De stad, waar circa twee miljoen mensen wonen, is al dagen het toneel van gewelddadige protesten. Er vielen sinds maandag zeker acht doden, tientallen andere manifestanten en ordehandhavers raakten gewond. 

Bij de protesten zijn regeringsgebouwen, partijkantoren en een radio- en televisiestation met sjiitische banden in brand gestoken. Irakezen in het overwegend sjiitische Basra protesteren tegen een gebrek aan basisdiensten zoals drinkwater, en eisen werkgelegenheid.

AFP
REUTERS
AFP

Het Iraakse parlement komt morgen in een spoedzitting bijeen. De parlementsleden zullen zich buigen over de eisen van de manifestanten en het geweld dat de stad in zijn greep heeft.

Uit Iran klinkt kritiek op het geweld. "We verwachten de onmiddellijke aanhouding en bestraffing van de aanvallers", aldus Bahram Ghassemi, woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Hij zei dat het de plicht is van de Iraakse regering om de veiligheid van diplomatieke gebouwen te garanderen. Volgens hem was de aanval op voorhand gepland met als bedoeling de vriendschappelijke relaties tussen de buurlanden te ondermijnen.

Het gebouw liep zware schade op, maar niemand raakte gewond, aldus nog de woordvoerder.

AFP
AFP
AFP3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Paul De Mol

    Een actie uit het CIA draaiboek.

  • Ronny Biesen

    Heeft geen zin om dat te begrijpen.

  • Mark Deckers

    "Inwoners protesteren tegen (...) de slechte staat van de infrastructuur." En vervolgens steken ze een stuk van de infrastructuur zelf in brand. Tja... dat gaat ze geen stap verder brengen.