Man vrijgelaten die 27 jaar lang onschuldig in Chinese gevangenis zat

Zhang Yuhuan bij zijn vrijlating. Hij zat 27 jaar lang onschuldig opgesloten en eist een schadevergoeding.
RV Zhang Yuhuan bij zijn vrijlating. Hij zat 27 jaar lang onschuldig opgesloten en eist een schadevergoeding.
De Chinese autoriteiten hebben een man vrijgelaten die bijna 27 jaar ten onrechte vastzat voor de moord op twee jongens. Een rechtbank in de provincie Jiangxi oordeelde deze week dat er onvoldoende bewijs was tegen Zhang Yuhuan, die zegt dat de politie hem martelde om een bekentenis af te dwingen. Hij zou een forse schadevergoeding willen eisen.

De tijd die Zhang ten onrechte achter de tralies doorbracht, is volgens Chinese media ongekend. De vorige ‘recordhouder’ is volgens de krant South China Morning Post vermoedelijk Liu Zhonglin, die ongeveer een kwart eeuw onschuldig vastzat.

De inmiddels 52-jarige Zhang kreeg in 1995 aanvankelijk de doodstraf opgelegd voor de moorden. Die straf is later omgezet naar een levenslange gevangenisstraf. Het hof in Jiangxi besloot vorig jaar dat de zaak overgedaan kon worden en dat leidde alsnog tot vrijspraak.

Het leven van Zhang is volgens de krant volledig ontspoord door de rechterlijke dwaling. Hij was op het moment van zijn arrestatie getrouwd en had twee kinderen. Zijn vrouw hertrouwde na enkele jaren en zijn kinderen zijn inmiddels zelf getrouwd. Zijn oudste kleinzoon is 12 jaar.

Schadevergoeding

Zhang vertelde Chinese media dat hij veel familieleden na zijn vrijlating nauwelijks herkende. Hij eist nu dat actie wordt ondernomen tegen degenen die hem onder druk hebben gezet om een valse bekentenis af te leggen. Ook zal hij volgens zijn raadsman vragen om een forse schadevergoeding.

In China eindigen de meeste strafzaken in een veroordeling. Het veroordelingspercentage lag in 2016 op ongeveer 99 procent.

Lees ook:

Hoe een onschuldige man 27 jaar achter de tralies verdween: het waargebeurde verhaal achter nieuwe docureeks ‘The Innocence Files’ (+)
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • karl van dyck

    Gewoon een publiciteitsstunt uit China voor de buitenlandse media om aan te tonen dat ze welwillend zijn. Deze man heeft gewoon geluk gehad dat hij in de gratie is gevallen.

  • Lou Bakker

    Dus de chinezen die een ander vertellen hoe te leven brouwen er zelf ook niks van ? Xi, jongen, er is nog veel werk aan de winkel !