Man vreest dat bijna niemand naar begrafenis van zijn vrouw komt in El Paso. Maar dan dagen honderden mensen op

Antonio Basco leunt op de kist van zijn vrouw Margie Reckard, die het leven liet bij de schietpartij in El Paso.
AP Antonio Basco leunt op de kist van zijn vrouw Margie Reckard, die het leven liet bij de schietpartij in El Paso.
Antonio Basco (61) verloor zijn vrouw, Margie Reckard (63), tijdens de schietpartij in El Paso. Hij verwachtte dat er bijna niemand naar de begrafenis zou komen en nodigde daarom heel de gemeenschap uit. De oproep bleef niet zonder gehoor. Honderden mensen kwamen de man steunen tijdens de dienst.

Antonio Basco en Margie Reckard waren al 22 jaar samen, maar aan hun relatie kwam een abrupt einde. Margie was één van de 22 slachtoffers die begin deze maand het leven verloren bij de schietpartij in een Walmart in El Paso, in de Amerikaanse staat Texas. De vrouw was zaterdag 3 augustus zoals gewoonlijk naar de winkel vertrokken, terwijl Basco thuis bleef om aan zijn auto te sleutelen. Net die dag viel de 21-jarige Patrick Crusiusin de supermarkt binnen en begon hij in het rond te schieten.

Uren na de aanslag ging Basco alle ziekenhuizen in de buurt af, maar het duurde tot zondag vooraleer hij door de autoriteiten werd ingelicht. Zijn vrouw had het niet overleefd. In de weken daarna bezocht hij dagelijks de plaats van het gebeuren en legde hij er bloemen neer. “Ik heb ze nodig en ik blijf maar smeken dat ze terugkomt, maar ik weet dat dat onmogelijk is”, vertelde hij aan CNN.

Antonio Basco ging elke dag nog naar de plaats waar zijn vrouw overleed.
AP Antonio Basco ging elke dag nog naar de plaats waar zijn vrouw overleed.

Volgens Basco was zijn vrouw de enige die hij nog had. Zijn familie is er niet meer en ook zij had slechts enkele familieleden, die bovendien niet in de buurt van El Paso woonden. Daarom vreesde Basco dat de kerk zo goed als leeg zou zijn tijdens de begrafenis. Hij deed dan maar een oproep: iedereen die wilde, ook volstrekt vreemden, waren welkom tijdens de ceremonie.

Die oproep werd ook op
Facebook gezet door het uitvaartcentrum die de begrafenis organiseerde. De begrafenisondernemer nam overigens ook alle kosten voor eigen rekening, nadat hij het verhaal van de man had gehoord.

Lange rij

Op de dag van de begrafenis kon Basco zijn ogen bijna niet geloven: er stonden mensen aan te schuiven om de kerk binnen te gaan. Zo’n zevenhonderd sympathisanten waren van over de hele VS afgezakt naar El Paso om hem een hart onder de riem te steken. Basco had ruim twee uur nodig om mensen te begroeten en te omhelzen. Een “goed gevoel”, zo omschreef hij later.

Sympathisanten stonden in een lange rij aan de kerk.
AFP Sympathisanten stonden in een lange rij aan de kerk.

Ook Dean, Margie’s zoon uit een ander huwelijk, was aanwezig op de begrafenis. Hij vertelde dat zijn moeder geen gemakkelijk leven had geleid, maar altijd optimistisch was gebleven. “Mijn moeder hield van iedereen, ongeacht kleur, religie, politiek of wat dan ook”, klonk het. Hij zei dat ze heel gelukkig was geweest sinds ze Basco had leren kennen.

Daarnaast werden zo’n negenhonderd bloemenkransen en boeketten opgestuurd van mensen die niet aanwezig konden zijn op de begrafenis. Sommige arrangement kwamen uit Dayton, waar op dezelfde dag een andere schietpartij plaatsvond, andere kwamen zelfs uit Japan en Nieuw-Zeeland. Ook werd er al meer dan 30.000 dollar (ongeveer 27.000 euro) gedoneerd in een crowdfundingcampagne om Basco een duwtje in de rug te geven. De man vecht al langer tegen de ziekte van Parkinson. 

Hij liet weten dat hij dankbaar is voor alle steun. “Als deze mensen er niet waren geweest, weet ik niet hoe ik het had volgehouden.”

AP
AFP
AFP
AFP
AP
AP
REUTERS12 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Tom Wittemans

  Beste Karina, Iemand verliezen is een kras in je hart. Diep en pijnlijk en voor eeuwig ga je dit meedragen. Het is ook een herinnering. Veel sterkte met uw verlies.

 • Frank Abbeloos

  Een heel mooi gebaar. Die man gaat dit nog lang als steun kunnen gebruiken. RIP en sterkte voor hem.

 • Fred Debroek

  Mooi dat er zoveel mensen er voor hem waren. Ik spreek uit ervaring en weet wat hij doormaakt.

 • Kris Vermeire

  Letterlijk tranen in m’n ogen van dit artikel..

 • Mario Plein

  Geweldig.. het zal wel troostend geweest zijn