Man vliegt jarenlang de psychiatrie in omdat hij klaagt tegen ambtenaren

Een man die in de Chinese stad Daliu met een klacht naar plaatselijke ambtenaren stapte, betaalde een hoge prijs voor zijn mondigheid. Hij werd jarenlang onterecht opgesloten in een psychiatrisch ziekenhuis. Dat zegt het Chinese staatspersbureau Xinhua.

De man in kwestie, Xu Lindong, was landbouwer in de buurt van Daliu. Hij verdedigde jarenlang de belangen van een gehandicapte vriend wiens land in beslag zou zijn genomen.

Opgesloten van 2003 tot 2010
Omdat de boer zich niet met een kluitje in het riet liet sturen, besloten vier ambtenaren dat ze van de volhardende klager af moesten. Ze stelden valse rapporten samen over de psychische gezondheid van de man, en slaagden erin om hem te laten opnemen in een psychiatrische instelling. De man verbleef er bijna zeven jaar: van 2003 tot 2010.

De familie van de onfortuinlijke landbouwer is geschokt omdat men zolang liet betijen. "Xu heeft geen psychische problemen, men heeft hem gewoon opgesloten om van zijn klachten verlost te raken", luidt het daar.

Gecompenseerd met voedsel
Ook de lokale communistische partij tilt bijzonder zwaar aan de feiten. De vier betrokken ambtenaren werden geschorst. Een onderzoek loopt, de schuldigen 'zullen gestraft worden'.

De boer werd door de stad gecompenseerd voor de jarenlange vrijheidsberoving: hij kreeg voedsel en een beperkte geldsom, samen met de belofte dat er nog meer steun volgt. (tw)

UNKNOWN