Ga naar de mobiele website
^ Top

Man vindt fabelachtige Vikingschat van 2,33 miljoen. Maar dan keert zijn geluk

Facebook
Een van de belangrijkste vondsten ooit gedaan in Schotland: zo wordt de Vikingschat omschreven die Derek McLennan (49) in 2014 bovenhaalde in een veld in Dumfries en Galloway. En daar is nu ook een bedrag opgeplakt. National Museums Scotland moet hem er binnen het half jaar 2,33 miljoen euro voor betalen. En het komt van pas, want intussen sloeg het noodlot toe.

Goud, zilver, juwelen en een groot aantal artefacten: de buit was niet mis voor de amateurarcheoloog die het hele land steevast afschuimde met zijn metaaldetector. Bij de uit ongeveer 100 items bestaande 'Galloway Hoard' zaten onder meer munten, potwerk en een vroegchristelijk kruis.

"We zijn de vinder dankbaar dat hij deze ongelofelijke artefacten heeft aangegeven", zegt woordvoerder Evelyn Silber van het Scottish Archaeological Finds Panel. "Bij de objecten zijn onder meer decoratieve glazen kralen, zilveren armbanden en broches, een gouden ring, een gouden pin in de vorm van een vogel en een zwaar gedecoreerd verguld vat, waarvan er maar twee andere soortgelijke bestaan. Ze zullen geconserveerd en tentoongesteld worden voor het publiek. De mysterieuze omstandigheden waarin de schat werd bewaard en zijn unieke kwaliteit zullen veel volk trekken." (lees hieronder verder)

Facebook
Facebook

National Museums Scotland heeft nu zes maanden gekregen om het geld bij elkaar te krijgen om Derek te betalen. En het kon niet op een beter moment komen, want intussen keerde het geluk van de man en zijn partner Sharon McKee (43) uit Ayrshire. Zeven maanden geleden raakten ze met hun wagen van de weg en kropen ze door het oog van de naald. En ze revalideren nog altijd. (lees hieronder verder)

minelab.com
Facebook

Het ongeval gebeurde in november. Ze waren op weg naar Engeland om er met de metaaldetector op uit te trekken, toen een vrachtwagen in volle vaart achterin inreed op hun auto. "We werden tegen ander wagens aangeslingerd die uit de andere richting kwamen", schreef Derek op zijn blogpost. "Onze Mercedes zag er een beetje uit als een banaan. Het was een waar slagveld."

Zwaargewond
Sharon was zwaargewond en moest naar de afdeling intensieve zorgen in Newcastle. Daarna werd ze gerepatrieerd naar Schotland, waar ze weken in het ziekenhuis lag. Enkele weken geleden postten ze nog dat ze nog altijd aan het herstellen zijn van de crash en "dat elke dag een uitdaging is". Het goede nieuws van de uitbetaling komt dus op het juiste moment.

minelab.com
Meer over9 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Albert Vaneigens

  Dat is geen Mercedes, dat is een rebranded Dacia Dokker. Zoek maar op.

 • D Weetniet

  Super, ik heb ook altijd al die goesting gehad om zo'n machientje te kopen

 • Wa Blieft

  Ben van t'zelfde gedacht Marc De Laet

 • el capone

  marx de laet ik hoop van niet . maar het zou niet de eerste keer zijn he !

 • Marlies Schoefs

  Eerlijke vinder .

Meld een bug