Man verdacht van verkrachting: “Het is opgelost, we gaan trouwen”

Thinkstock
Een 20-jarige man uit Eritrea zit sinds vorig jaar vast op verdenking van een verkrachting van een minderjarig Eritrees meisje in het Nederlandse Oisterwijk. Volgens de verdachte hebben de families de zaak ‘onderling opgelost’ en trekt het meisje de aangifte in, maar daar gaat Justitie niet mee akkoord.

De verkrachting zou op 12 juli 2018 hebben plaatsgevonden. Zowel de verdachte als het slachtoffer verbleven op dat moment in het asielzoekerscentrum in Oisterwijk in het zuiden van Nederland, een tiental kilometer van de Belgische grens. De destijds 19-jarige man zou zijn slachtoffer van achteren hebben benaderd, een doek over haar hoofd hebben gegooid en haar vervolgens hebben verkracht. Het meisje was op dat moment 15 jaar.

Trouwen

Tijdens een niet-inhoudelijke behandeling van de zaak zei de verdachte dat het allemaal een misverstand was. Omdat hij na de vermeende verkrachting was aangehouden kon hij niet met het slachtoffer in contact komen en het uitpraten. Inmiddels zouden de families van de betrokkenen dat wel hebben gedaan. “Het is onderling opgelost, we gaan trouwen”, zei hij. 

De Nederlandse officier van justitie plaatste grote vraagtekens bij die uitleg. Volgens hem waren het slachtoffer en haar vriendinnen erg overstuur na het incident. Hij wil daarom van het meisje horen of en waarom ze haar aangifte intrekt en wat er precies is besproken. Ook wil hij de verdachte opnieuw door de politie laten horen. De rechtbank stemde daarmee in. Indien nodig wordt er ook een deskundige op het gebied van de Eritrese cultuur geraadpleegd.

De advocaat van de verdachte vroeg de rechtbank om zijn cliënt in afwachting van zijn proces op vrije voeten te stellen. “Ik ben geen gevaar voor de maatschappij”, stelde de verdachte. Gezien de ernst van de verdenking wees de rechtbank dat verzoek af. De man blijft vastzitten.
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Lahoucine Madher

  Geloof speelt hier geen enkel rol , het is meer cultuur en bijgeloof . Slachtoffer mag niet twee keer bestraft worden ; verkrachting , beledigen en haar vrijheid afnemen om haar toekomstig partner zelf te kiezen.

 • Gino Denil

  Het is geen linkse zaak om geloof en cultuur boven kinderrechten te stellen. Het is juist 'links' dat vindt dat mensen- en kinderrechten universeel zijn. En het zijn eerder nationalisten die cultuur en eigen identiteit boven universele rechten en waarden plaatsen, Sandra Peeters.

 • Luc Broes

  Gaan we hier in Europa onze rechtspraak aanpassen aan de Eritrese cultuur !? In Europa zijn nu bijna alle culturen aanwezig. dat ziet er treurig uit voor ONZE cultuur en rechtspraak!

 • Bjos Mia

  Waar zijn wie hier in Europa toch mee bezig ? Dader en slachtoffer verblijven in een asielcentrum. Hij verkracht dat meisje en komt dan voor de rechtbank met een uitleg zoals we die hier zelfs in de late middeleeuwen niet meer hoorden.

 • Sandra Peeters

  Hun 'cultuur' geld hier niet. Als je een kind aanrand los je dat niet op met trouwen. Dat noemen ze verkrachting en daar hoor je voor in de cel. Maar ja voor die ouders is hun dochter waarschijnlijk ook niets meer waard nu ze geen maagd meer is. Neen, dan verpatsen ze haar nog liever aan haar verkrachter. Zo werkt dat ginder, maar we zitten hier in Europa. Dat meisje zou zelfs bij haar ouders moeten worden weggehaald. Hoe links kan je worden dat geloof en cultuur boven kinderrechten staan.