Man van 71 haalt finale: de rare trip van McCain

Met vier overwinningen op dinsdag heeft de 71-jarige "comeback kid" van de Republikeinse partij John McCain zijn zegetocht afgesloten en de nominatie van zijn partij voor de presidentsverkiezingen van november in de wacht gesleept.

Hij schreef overtuigend de staten Texas, Ohio, Vermont en Rhode Island op zijn naam en overschreed de magische grens van 1.191 gedelegeerden die nodig zijn om de Republikeinse kandidatuur te veroveren.

Bijna dood
Het was een lange, zwaarbevochten zege voor de bejaarde Vietnam-held. Dit najaar gaf niemand nog een cent voor zijn kansen en was zijn campagne op sterven na dood door geldgebrek en gebrek aan steun. Miskleunen van andere gematigde Republikeinse kandidaten hielden hem echter in het zadel.

Ommekeer
De ommekeer voor McCain tekende zich in januari pas echt af met de winst in New Hampshire en ontlokte een wervelstorm van enthousiasme onder zijn aanhangers. 'Mac is back, Mac is back' scandeerden ze op de verkiezingsavond. Er was echter meer nodig dan de totaal mislukte kandidatuur van McCains gematigde tegenstander Rudolph Giuliani om de eindzege binnen te halen.

Verdeeldheid
Verdeeldheid onder conservatieve Republikeinen gaven de politieke veteraan uiteindelijk voldoende lucht om uit het diepe dal te klimmen. De kandidaten Mitt Romney en Mike Huckabee verdeelden de oerconservatieve stem netjes onder elkaar terwijl McCain in meer gematigde staten zijn opmars onverminderd doorzette.

Straight talk express
Ondanks de vaak weinig opbeurende boodschap van de "straight talk express", lukte het McCain het vertrouwen en de steun van de Republikeinen op overtuigende wijze te veroveren.

Vooral op de vlakken van nationale veiligheid en oorlog wist hij mensen van zijn kwaliteiten te overtuigen. Zijn zwakte op economisch vlak maakte hem tot ideaal doelwit voor Democraten maar niet voor zijn Republikeinse tegenstander Huckabee.

Populist
De gewezen gouverneur van Arkansas kwam met een populistisch economisch programma die weinig Republikeinen kon bekoren. Andere kandidaten, en dan met name Mitt Romney, waren al afgevallen voordat de economie een issue kon worden.

Onvermijdelijk
McCain groeide uit tot de onvermijdelijke kandidaat die ook steeds meer conservatieven achter zich wist te krijgen. Een valse noot liet McCain niet horen tijdens de lange campagne. Ook in zijn overwinningsspeech stonden bescheidenheid en beleefdheid, maar ook zelfverzekerheid centraal.

"We hebben genoeg gedelegeerden gewonnen om met vertrouwen, bescheidenheid en met een groot verantwoordelijkheidsgevoel te stellen dat ik de genomineerde van de Republikeinse partij ben voor het presidentschap van de Verenigde Staten." (mvl)