Man valt collega’s aan met mes in politiekantoor Parijs: vier doden

Photo News
Er zijn vier agenten gedood bij een aanval met een mes in het hoofdkantoor van de politie in Parijs. De slachtoffers zijn drie mannen en één vrouw. Dat bevestigt de Parijse openbare aanklager Rémy Heitz. De 45-jarige dader -die in het hoofdkantoor werkte- is doodgeschoten. Hij slaagde erin een keramisch mes mee binnen te smokkelen in het gebouw. De man zou zich recent bekeerd hebben tot de islam. Voorlopig wordt er echter nog van uitgegaan dat een persoonlijk of intern conflict aan de basis lag van het drama. 

De aanval gebeurde vandaag rond 13 uur gebeurd in het vierde arrondissement van Parijs, ten westen van de Notre Dame. Vier agenten overleefden dat niet. Het gaat om een man van 50, twee mannen van 38 en een vrouw van 39. Daarnaast raakte één persoon zwaargewond: die laatste werd geopereerd en is nu buiten levensgevaar. (lees hieronder verder)

De dader, de 45-jarige Mickaël Harpon, was een administratief personeelslid van het directoraat van de politie op het île de la Cité en werkte al sinds 2003 op de IT-afdeling. Hij kampte met een ernstig gehoorprobleem. Hij zou nog nooit problemen gehad hebben met het gerecht. De man werd geboren op Martinique, een Frans eiland in de Caribische Zee. Volgens Franse media had hij zich recent bekeerd tot de islam. Dat berichten BFM-TV en Le Figaro op gezag van een bron bij de politie. 

Le Figaro bericht dat de dader een keramisch mes gebruikte. Aangezien het niet van metaal is, werd het niet gedetecteerd door de veiligheidscontrole bij het betreden van het gebouw.

Er vond een huiszoeking plaats in de woning van de aanvaller in Gonesse en antiterreurexperts onderzoeken de zaak, zegt openbare aanklager Rémy Heitz. Hij ging niet in op het mogelijke motief van de dader. De vrouw van de verdachte, eveneens moslima, werd aangehouden, maar er werd haar voorlopig nog niets ten laste gelegd.

Lees hier wat we tot nog toe weten over Mickaël Harpon.

Woordenwisseling

Het was een jonge agent, die amper vier maanden geleden afstudeerde, die de dader uitschakelde op de binnenplaats van de prefectuur. 

Volgens bronnen bij de politie volgde de aanval op een woordenwisseling.  “De vermoedelijke dader is in zijn eigen kantoor begonnen met het plegen van de feiten en heeft zich daarna naar andere plaatsen in de prefectuur begeven”, aldus vakbondsvertegenwoordiger Loïc Travers bij Franse media.

Volgens Jean-Marc Bailleul, een leider bij de politievakbond, is het incident eerder crimineel dan terroristisch van aard. “Het was een moment van krankzinnigheid”, vertelde hij aan BFM-TV. “Ik weet dat er spanningen waren tussen hem en zijn directe supervisor”, vertelde politiemedewerker Christophe Crepin aan FranceInfo. “Ik denk niet dat dit een terreurdaad is.”

Voorlopig wordt ervan uitgegaan dat een persoonlijk of een intern conflict aan de basis lag van het drama. Collega’s van de verdachte hadden de laatste tijd de indruk dat hij kampte met frustraties op professioneel vlak. Enkele maanden geleden zou hij om een gebarentolk gevraagd hebben, zodat hij zou kunnen overschakelen naar de functie van netwerkontwikkelaar.

Schot

“Ik heb een schot gehoord”, aldus een tolk die op de binnenplaats was bij Le Parisien. “Ik zag alleen agenten rond me en die trokken meteen hun wapen. Even later zag ik politiemannen in tranen. Ze waren in paniek en renden door elkaar. Heel wat mensen waren aan het wenen.” (lees hieronder verder)

AFP
AFP
EPA
REUTERS

Er wordt volgens nieuwszender BFM-TV psychologische bijstand gegeven aan de betrokkenen. 

De straten rond het gebouw zijn dicht, net als het metrostation Cité. Intussen is de perimeter nog uitgebreid. Aangezien de prefectuur zich in het centrum van Parijs bevindt, is er heel wat verkeershinder. 

Macron

Minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castaner is meteen ter plaatse gegaan, net als premier Edouard Philippe. Ook president Emmanuel Macron is naar de plaats van het drama getrokken. 

“Hij heeft nooit enige gedragsproblemen vertoond. Hij heeft nooit enige reden tot bezorgdheid vertoond vooraleer hij vandaag met zijn dodelijke aanval begon”, aldus Castaner.

Burgemeester van Parijs Anne Hidalgo volgde en postte een eerbetoon op Twitter. “Parijs treurt vanmiddag om de zijnen na deze verschrikkelijke aanval op de prefectuur. De tol is zwaar, verschillende politieagenten hebben het leven gelaten. In mijn naam en die van alle Parijzenaren gaan mijn eerste gedachten uit naar de families van de slachtoffers en hun familieleden”, schreef ze. (lees hieronder verder)

EPA
EPA

Het Franse parlement heeft vanmiddag een minuut stilte gehouden bij de start van de vergadering.  

De steekpartij gebeurt nauwelijks één dag nadat in Parijs 26.000 politiemensen op straat waren gekomen voor een ‘mars van de woede’. Ze klaagden toen onder meer de slechter wordende werkomstandigheden bij de politie en het hoge aantal zelfdodingen bij agenten aan.

AP
EPAReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.