Man uit Saoedi-Arabië onder vuur omdat hij echtgenote verboden rijles geeft

Twitter/badughaish
Een medewerker van een oliemaatschappij in Saoedi-Arabië heeft heel wat kritiek over zich heen gekregen, omdat hij gisteren een foto twitterde waarop te zien is hoe hij zijn echtgenote rijles geeft. Tot juni 2018 is het in de golfstaat voor vrouwen nog verboden hun rijbewijs te halen. Vooral mannen vinden de selfie 'voorbarig' en 'beschamend', maar vrouwen reageren juist positief.

Eind september ondertekende de Saoedische koning Salman bin Abdoel Aziz al-Saoed een decreet waardoor vrouwen een rijbewijs mogen halen. Ze mogen na dat moment zonder toezicht van een man rijden.

In Saudi-Arabië is het officieel niet verboden voor vrouwen een voertuig te besturen, maar omdat ze geen rijbewijs mogen halen, komt het in de praktijk nauwelijks voor. De golfstaat is het enige land ter wereld met zo'n wet.

Nog geen regels

Saoedische vrouwen protesteren al jaren tegen het verbod. Islamitische geestelijken waren altijd fel tegenstander van vrouwen achter het stuur. Zij stelden dat autorijden vrouwen losbandig zou maken en dat er een risico zou zijn voor schade aan de eierstokken. Maar inmiddels is een meerderheid van de Hoge Raad van Religieuze Geleerden om. De raad steunt het decreet van koning Salman. 

Nu vrouwen straks hun rijbewijs mogen halen, betekent dat nog niet dat ze vanaf volgend jaar zomer ook de weg op kunnen. Er zijn in Soedi-Arabië nog geen rijscholen waar vrouwen kunnen les volgen. Daarnaast zijn er nog geen regels opgesteld voor de omgang van mannelijke politieagenten met vrouwelijke bestuurders.

'Legale rijles' op parkeerplaats

Volgens Faisal BaDughaish, de man die de massaal gedeelde selfie twitterde, is hij bewust begonnen zijn vrouw nu al les te geven. Dat deed hij volgens eigen zeggen niet op de openbare weg maar op een parkeerplaats. "Ik doe het legaal ter voorbereiding op de nieuwe wet'', schreef hij bij zijn tweet.

Hoewel de foto werd getrakteerd op veel negatieve reacties van mannen zijn er ook mannen die juist zijn voorbeeld willen volgen. "Dit gaan we ook doen'', stelt iemand voor. Een vrouw reageert dat haar echtgenoot haar waarschijnlijk nooit zal leren auto rijden. "Dus ga ik maar alvast stiekem oefenen met mijn zoon.''

Faisal BaDughaish werd, zo vertelde hij aan de BBC, schriftelijk met de dood bedreigd vanwege zijn controversiële selfie. Hij heeft daar inmiddels aangifte van gedaan bij justitie in Saoedi-Arabië.
12 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Caroline Bex

  Een overheid heeft zich niet te moeien met mijn eierstokken!!!

 • Vera Clinckers

  Waar zitten de mensen van de ''mensenrechten'' nu? Of zijn vrouwen geen mensen? Trots op die man!

 • eric debanne

  Toch een beetje uit de middeleeuwen aan het komen mss ?

 • frank versammen

  die man verdient een pluim, klasse

 • verborgt bruno

  respect, eindelijk ze worden slimmer, en beginnen na te denken