Man sticht brand in bekende Japanse animatiestudio: balans loopt op tot 33 doden

AP
Bij de brand in de Japanse animatiestudio Kyoto Animation in Kyoto zijn zeker 33 doden en 36 gewonden gevallen. Dat blijkt uit een nieuwe balans van de ordediensten. Het vuur werd waarschijnlijk aangestoken. De politie heeft de vermoedelijke dader opgepakt.

De brand bij Kyoto Animation, dat verscheidene populaire animatiereeksen produceert, brak rond 10.30 uur lokale tijd (3.30 uur Belgische tijd) uit. Het vuur zou zijn aangestoken door een man die benzine had uitgegoten aan het drie verdiepingen tellende gebouw.

Het vuur verspreidde zich razendsnel. De Japanse brandweer kwam massaal ter plaatse en zette liefst 35 bluswagens in. Het vuur was na drie uur onder controle.

AP

De hulpdiensten vonden tientallen overleden en gewonde slachtoffers in het gebouw. Volgens de eerste gegevens zouden er op het moment van de brand zo’n 70 mensen aan het werk geweest zijn. In totaal zijn er intussen 33 doden en 36 gewonden, van wie 10 mensen zwaargewond zijn.

Volgens het Japanse persbureau Kyodo heeft de politie al een verdachte ondervraagd. Het gaat om een 41-jarige man die gewond raakte bij de brand en naar het ziekenhuis werd gebracht. “Hij riep: ‘Jullie gaan allemaal sterven’”, meldde een getuige aan de Japanse televisie. Volgens andere getuigen waren er ook ontploffingen te horen op de eerste verdieping.

REUTERS

Kyoto Animation maakt populaire animatiereeksen, zoals “K-On! “ en “The Melancholy of Haruhi Suzumiya”. In het gebouw is ook een animatieschool aanwezig. Er werken 160 mensen.

AP
AFP2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Tom Van de Cruys

    @ Singh Roijakker. De Japanse animatiesector is notoir omwille van de zeer slechte werkomstandigheden. Onderbetaald, ongelofelijk lange werkuren en inderdaad zeer dicht op elkaar gepakt in de studio. Kyoto Animation is hierin een van de uitzonderingen die wel zorg draagt voor het personeel. De studio heeft dan ook meerdere gebouwen. Dit is het hoofdgebouw waar circa 70 mensen werken.

  • Singh Roijakker

    Erg voor de slachtoffers en nabestaanden. Maar werken er écht 160 mensen in dat bedrijf, samen met nog een animatieschool?? Ik vind dat toch maar een klein gebouw om zoveel mensen tewerkstellen!!