Man steekt zichzelf in brand in Japanse kogeltrein

In Japan zijn twee mensen om het leven gekomen en twintig passagiers gewond geraakt bij een brand op een hogesnelheidstrein. Een 71-jarige man zou zichzelf in het achterste gedeelte van de trein, een zogenaamde Shinkansen, zonder een woord te zeggen met olie hebben overgoten om zich vervolgens met een aansteker in brand te steken, zo meldt het Japanse nieuwsagentschap Kyodo onder aanhaling van de autoriteiten. De man overleed aan zijn verwondingen.

In de buurt van het toilet werd vervolgens een ontploffing gehoord, waarna een vrouwelijke passagier op de grond werd aangetroffen. De vrouw werd nadien dood verklaard. Minstens drie personen raakten zwaargewond, zes anderen liepen lichtere verwondingen op, aldus de autoriteiten. In totaal moesten een twintigtal mensen verzorgd worden nadat ze te veel rook hadden ingeademd.

De trein, die op weg was van Tokio naar Osaka, bestond uit zestien treinstellen en had ongeveer 1.000 passagiers aan boord. Rond 11.30 uur plaatselijke tijd werd als gevolg van rookontwikkeling een noodstop gemaakt in de buurt van het station van Odawara, zo'n 70 kilometer ten zuidwesten van Tokio.

De Shinkansen trad in 1964 in dienst en vervoert dagelijks gemiddeld meer dan 400.000 mensen. De hogesnelheidstrein wordt beschouwd als een van de meest comfortabele, meest punctuele en veiligste treinen ter wereld. Het is de eerste keer sinds de lancering van de hogesnelheidslijn dat er zich een incident voordoet waarbij passagiers aan boord omkomen of gewond geraken.

REUTERS
REUTERS