Man steekt kinderen in brand in Braziliaans kinderdagverblijf: doden en gewonden

Foto van de dader die in het ziekenhuis van Janaúba aan zijn verwondingen stierf.
Policía Civil Foto van de dader die in het ziekenhuis van Janaúba aan zijn verwondingen stierf.
Een vijftigjarige man heeft gisterennamiddag in de Braziliaanse stad Janaúba in de staat Minas Gerais in Midden-Brazilië een kinderdagverblijf in brand gestoken. Vier kinderen van vier jaar kwamen ter plekke om het leven. De dader stak zichzelf daarna ook in brand. Later bezweek hij aan zijn verwondingen. Datzelfde lot was nog twee andere kinderen en een verzorgster enkele uren later beschoren.

De man kwam binnen in het dagverblijf, vergrendelde volgens de politie de deuren, gooide brandstof op de kinderen en zichzelf en stak vervolgens alles in brand. In de brand zelf kwamen vier kinderen om. Veertig anderen, vooral vier- en vijfjarige kinderen, werden naar het ziekenhuis gebracht, waarvan er minstens 23 werden behandeld voor brandwonden.

In de loop van de avond (lokale tijd) bezweek de 43-jarige verzorgster Helley Abreu Batista aan haar verwondingen. Ze was voor 90 procent verbrand. Twee andere kinderen, die net zoals de andere vier dodelijke slachtoffers vier jaar waren, bezweken eveneens aan hun brandwonden toen ze werden overgebracht naar een ziekenhuis in Montes Claros, een nabijgelegen stad.

Bewakingsagent

Volgens nieuwswebsite O Globo had de dader, Damiao Soares dos Santos, acht jaar in het centrum gewerkt als bewakingsagent. Over zijn motief is nog niets bekend. Volgens lokale media werd de man onlangs ontslagen omdat hij "om medische redenen" afwezig was geweest. De man zou donderdag met een medisch certificaat het kinderdagverblijf zijn binnengestapt om vervolgens brand te stichten.

De politie ondervraagde ondertussen de familie van de man. Daaruit zou blijken dat de man al sinds 2014 tekenen vertoonde dat hij mentaal niet in orde was. Hij zou onder meer hebben beweerd dat zijn moeder het water vergiftigde. Volgens een van zijn nichtjes zou hij deze week nog hebben gezegd dat hij snel zou sterven. 

De plaatselijke politie is ervan overtuigd dat er sprake is van voorbedachte rade: "Hij koos om dit op vijf oktober te doen, precies drie jaar na de dood van zijn vader."

De Braziliaanse president Michel Temer sprak op Twitter van een "tragische gebeurtenis". De burgemeester van Janaúba heeft zeven dagen van rouw afgekondigd.

Tientallen kinderen werden met zware brandwonden opgenomen nadat een bewakingsagent een kinderdagverblijf in de staat Minas Gerais in Brazilië in brand stak.
afp Tientallen kinderen werden met zware brandwonden opgenomen nadat een bewakingsagent een kinderdagverblijf in de staat Minas Gerais in Brazilië in brand stak.
afp
De inwoners van Janauba wachten voor het plaatselijke ziekenhuis op nieuws over de toestand van de getroffen kinderen.
AFP De inwoners van Janauba wachten voor het plaatselijke ziekenhuis op nieuws over de toestand van de getroffen kinderen.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.