Man slaat wijnfles stuk op hoofd medepassagier en probeert vliegtuigdeur te openen

Vliegtuig keert om en vliegt terug naar Verenigde Staten

Twitter
Een 23-jarige man heeft geprobeerd in de eerste klas-cabine van een vliegtuig de deur naar buiten open te maken. Ook vocht hij met andere passagiers aan boord van de Delta vlucht van Seattle naar Peking. Het vliegtuig keerde om en vloog terug naar de Verenigde Staten.

Twee mensen moesten in het ziekenhuis worden behandeld voor verwondingen aan hun gezicht. Het gaat om een medewerker van Delta en een passagier, aldus persbureau AP. Joseph Daniel Hudek IV uit de staat Florida werd bij aankomst in Seattle gearresteerd. Hem wordt verweten dat hij vliegtuigpersoneel heeft aangevallen. Daarop staat een maximumstraf van 20 jaar en een maximale boete van 250.000 dollar.

Volgens een verklaring van de FBI zat Hudek op de eerste rij in de eerste klas-cabine van de Boeing 767. Hij bestelde een biertje bij de stewardess voordat het vliegtuig opsteeg. Dat kreeg hij, maar voor zover bekend dronk hij verder niets. Een uur nadat het vliegtuig was opgestegen, ging hij naar het toilet, maar kwam daar snel weer uit. Nadat hij voor de tweede keer naar de toiletcabine was gegaan, rende hij ineens naar de exit-deur en probeerde die open te maken.

Zelf uitgeschakeld met flessen wijn

Twee Delta-medewerkers probeerden hem tegen te houden en vroegen passagiers om hulp. De cockpit werd op de hoogte gebracht, waarna Hudek één van de medewerkers twee keer in het gezicht stompte en een medepassagier op het hoofd sloeg met een fles wijn.

Een medewerker greep hierop twee flessen wijn en sloeg zeker één daarvan stuk op het hoofd van Hudek. Uiteindelijk kon het personeel de man met behulp van passagiers aan een stoel vastbinden. Meerdere mensen moesten eraan te pas komen om hem in bedwang te gehouden, tot het vliegtuig geland was.

Hudek had niet het volle bedrag betaald voor zijn ticket: hij vloog op een zogeheten 'buddy pass'. Dit zijn goedkopere stoelen die beschikbaar worden gesteld aan familieleden of vrienden van Delta-medewerkers. Mensen met zo'n pas kunnen alleen mee met de vlucht als er plaats beschikbaar is in het vliegtuig. Waarom de man zich zo agressief gedroeg, is niet bekend.

epa