Man opgepakt die Franse president Macron wilde vermoorden

Frans president Emmanuel Macron.
afp Frans president Emmanuel Macron.
In Frankrijk is zaterdag een man opgepakt die ermee dreigde om president Emmanuel Macron te vermoorden tijdens het militaire défilé op 14 juli - de nationale feestdag - in Parijs. Dat melden Franse media op basis van gerechtelijke bronnen.

De jongeman van 23 werd op 28 juni opgepakt en stond al bekend bij het gerecht. Hij werd al eens veroordeeld voor het rechtvaardigen van terrorisme en omschrijft zichzelf als een "nationalist".

Moslims, joden, zwarten en homo's
Hij wilde een vuurwapen bekomen en zei dat hij de president en verschillende minderheden wilde aanvallen. De politie kreeg daarover meerdere meldingen binnen op haar onlineplatform.

De politie voerde daarop huiszoekingen uit bij de twintiger en pakte hem daar op. Ze vonden drie keukenmessen in zijn auto en uit de gegevens op zijn laptop bleek dat hij opzoekwerk had verricht over mogelijke doelwitten.

De man is in verdenking gesteld van terrorisme en zit in voorhechtenis. Tijdens zijn verhoor zei hij dat hij de president en verschillende minderheden wilde aanvallen, onder wie "moslims, joden, zwarten en homoseksuelen".