Man krijgt 15 jaar cel wegens "spreken met buitenlanders"

Chinese veiligheidstroepen patrouilleren in de straten van Urumqi, een jaar na de dodelijke rellen.
Chinese veiligheidstroepen patrouilleren in de straten van Urumqi, een jaar na de dodelijke rellen.
Een Chinese rechtbank in Xinjiang heeft een journalist van Oeigoerse afkomst veroordeeld tot 15 jaar gevangenisstraf. De man zou 'de veiligheid van de staat in gevaar hebben gebracht' door met buitenlandse reporters te spreken.

De misdaad die Gheyret Niyaz (51) beging, is dat hij een interview gaf aan een krant uit Hong Kong over de etnische rellen in Xinjiang van vorig jaar, waarbij minstens 197 doden en 1.600 gewonden vielen.

Waarschuwing in de wind geslagen
De rellen waren de dodelijkste etnische conflicten in tientallen jaren in de regio. Oeigoeren, een moslimminderheid, vielen toen Chinese burgers aan. Huizen en winkels gingen tijdens de ongeregeldheden in vlammen op. In het interview zei Niyaz dat hij de overheid een dag op voorhand had gewaarschuwd omtrent mogelijke rellen in Urumqi, de hoofdstad van de regio. Zijn waarschuwing bleef zonder gevolg.

De aanklacht 'bedreiging voor de veiligheid van de staat' is een vage beschuldiging die lokale autoriteiten in de provincie wel vaker gebruiken om politieke tegenstanders achter de tralies te krijgen. Dissident auteur Liu Xiaobo kreeg recent om dezelfde reden ook een celstraf van 15 jaar.

In het geval van Niyaz is de uitspraak des te verrassender omdat hij in de regio bekend staat als iemand die de gemoederen tussen de Oeigoeren en de Chinezen tracht te bedaren, en geen deel uitmaakte van de vechtende groepen tijdens de rellen. (hlnsydney/tw)