Man in Nederlandse speeltuin doodgeslagen na mogelijk zedenmisdrijf: “Bijzonder ernstig incident met enorme impact”

Hulpverleners plaatsen een scherm in de speeltuin waar een man om het leven is gekomen. Het slachtoffer overleed aan de gevolgen van een mishandeling.
ANP Hulpverleners plaatsen een scherm in de speeltuin waar een man om het leven is gekomen. Het slachtoffer overleed aan de gevolgen van een mishandeling.
De burgemeester van het Nederlandse Assen Marco Out, die gisteren langdurig aanwezig was op de plek van het dramatische voorval in een speeltuin, spreekt van een “bijzonder ernstig incident met een enorme impact voor alle betrokkenen”. Mensen hebben nu volgens hem nog het meest last van “de wildste speculaties”. Intussen wordt volop uitgebreid onderzoek gedaan naar wat er precies in de speeltuin is gebeurd.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Als gevolg van een ernstige mishandeling is gisteren een Nederlandse man overleden bij een speeltuin in een woonwijk in Assen. Vijf omwonenden verdacht van betrokkenheid bij het overlijden van de man zijn opgepakt. Volgens de Nederlandse politie waren de vijf op de man afgegaan omdat ze hem verdachten van een zedendelict

32-jarige

De man zou zich ongepast hebben gedragen richting een meisje in de speeltuin. Toen is een schermutseling ontstaan, waardoor de man is komen te overlijden. Toen de politie aankwam op de plek is nog geprobeerd de Nederlander te reanimeren, maar dat mocht niet meer baten. 

De omgekomen man blijkt een 32-jarige man uit Assen. De vijf opgepakte mensen zijn mannen van 27, 36, 38, 46 en 54 jaar oud en allemaal ook afkomstig uit de Drentse hoofdstad. De vijf zijn gisteren nog gehoord door de politie in Assen, de verhoren zijn vandaag weer hervat. “Wie wat heeft gedaan, moet hieruit duidelijk worden. Wij nemen hier uitgebreid de tijd voor”, aldus een woordvoerster - die niet weet hoe lang de verdachten nog vastzitten.

Morgen wordt een autopsie verricht op het lichaam van de overleden man. Mogelijk wordt dan meer bekend over de doodsoorzaak. Het onderzoek van de politie richt zich intussen op twee onderwerpen: het overlijden van het slachtoffer en het mogelijk zedengerelateerd delict. Voor dat laatste wordt onder meer de historie van de overleden man onder de loep genomen. “We gaan na of hij bekend is bij de politie. En of er zich in het recente verleden of verdere verleden eerder zedenincidenten hebben voorgedaan.”

Er is iemand om het leven gebracht en er zijn vijf mensen opgepakt. Dat doet veel in een anders zo rustige buurt

Burgemeester van Assen

Hulp

Door het mooie weer zaten gisteren veel omwonenden buiten, waardoor de kans groot is dat veel mensen iets hebben meekregen van het gewelddadige incident. De politie heeft al veel mensen in de wijk gesproken. 

De burgemeester kondigde professionele hulp aan voor alle betrokkenen. “De impact is enorm. Er is iemand om het leven gebracht en er zijn vijf mensen opgepakt. Dat doet veel in een anders zo rustige buurt. Daarom en omdat mensen nog met veel vragen zitten, bieden we hulp aan. Die wordt de komende uren verder uitgebouwd. Daar zetten we een heel team van professionals op.” 

De politie is vandaag alvast zichtbaarder aanwezig in de woonwijk. “We kunnen ons voorstellen dat er nog vragen leven bij de bewoners”, klinkt het ook bij een politiewoordvoerster. Ook de gemeente is met welzijnswerkers actief. “Wij bieden ondersteuning aan de wijkbewoners en peilen wat de gevoelens zijn.” 

Verschillende versies

De Assense burgervader heeft ook gehoord van een kinderfeestje, van een zedenmisdrijf met een vierjarig meisje en van de mogelijke eigenrichting. “Maar ik heb ook andere versies gehoord. Mensen vullen gebeurtenissen snel zelf in. Daarom is het goed dat de politie de zaak onderzoekt en de feiten vaststelt.’’

Out benadrukt: “Wat mensen vooral heel erg lastig vinden is dat de wildste speculaties voorbij komen over wat er nu gebeurd zou zijn. Laat eerst duidelijk worden wat er precies gebeurd is, voordat iedereen er conclusies aan verbindt.’’

Die mannen zijn opgepakt omdat ze een kind wilden beschermen. Die klootzak die daar ligt, die had een kogel moeten krijgen

Buurtbewoner

“Klootzak”

Een buurtbewoner, die pal aan de speeltuin woont, had zijn oordeel alvast al snel klaar: “Die mannen zijn opgepakt omdat ze een kind wilden beschermen. Die klootzak die daar ligt’’, zei hij wijzend naar het door de politie opgetrokken scherm, “die had een kogel moeten krijgen.’’

Out: “Er wordt door de politie hard aan gewerkt om duidelijkheid te kunnen geven. Het enige juiste is volgens mij om die uitkomst af te wachten.’’ 

Onderzoek naar eerdere meldingen

De politie onderzoekt of er al eerder meldingen zijn binnengekomen over kinderen die werden lastiggevallen in de wijk Peelo in Assen.

In de wijk wordt gesproken over eerdere incidenten vorig jaar en in 2016. “We gaan hier heel serieus naar kijken en moeten dan onderzoeken of er mogelijk een verband is met de man die is overleden”, aldus een woordvoerster van de politie.
18 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Anatole De Cock

  In het wilde westen van weleer noemde dit lynching. Verontrustend dat zoiets opnieuw kan.

 • Donald Deblaere

  Dus ze hebben zo maar in een haastje een oordeel geveld, straf uitgesproken en meteen ook maar uitgevoerd. Men deed dit al in de middeleeuwen. Hopelijk komt men niet niet tot de vaststelling dat het allemaal geen waar was.

 • Ben Detrez

  Ik lees in het artikel enkel “zou hebben” lastig gevallen maar ik lees nergens dat er iemand dit effectief heeft gezien. I.p.v. eerst verhaal te halen en alles te onderzoeken heeft men die man gewoon doodgeslagen. Ik zou niet graag in die hun schoenen staan als achteraf blijkt dat het niet waar was.

 • Rosa De Pauw

  Dat zaakje kan de politie nooit oplossen. De mensen die ze gaan ondervragen kennen de daders en gaan die zeker niet aan de galg praten, ze zijn teveel bevooroordeeld.

 • Herwig Laenen

  Lynchen noemen ze zoiets. Wie dat goedkeurt had in het Zuiden van de VS goed aan zijn trekken kunnen komen een honderd jaar geleden.