Man die VS hielp Bin Laden te vinden staat er nu alleen voor

Het complex in Pakistan waar Bin Laden zich verscholen hield.
EPA Het complex in Pakistan waar Bin Laden zich verscholen hield.
De Pakistaanse dokter die hielp Amerika's grootste vijand Osama bin Laden op te sporen in Abbottabad, kan op steeds minder hulp rekenen in eigen land. Na jaren als een paria en verrader te zijn behandeld, heeft nu ook Shakil Afridi's advocaat zijn handen van hem afgetrokken.

Het opstappen van de raadsman, die bedreigd werd door radicaal islamitische groepen, komt drie jaar na Operatie Neptune Spear. Mede dankzij de hulp van Afridi wisten de CIA en Amerikaanse commando's op 2 mei 2011 Bin Laden te traceren en uit te schakelen in zijn schuilplaats.

De vaak bedreigde advocaat zei dat de Pakistaanse Taliban hem voor het laatst hadden gewaarschuwd Afridi niet meer te verdedigen of "anders de consequenties te aanvaarden". "Hoe kan ik doorgaan met deze zaak als mijn leven en dat van mijn familieleden in gevaar is", zei Samiullah Afridi, die geen familie is van de arts, tegen de Pakistaanse krant The Express Tribune. In december moest de advocaat tijdelijk Pakistan ontvluchten na doodsbedreigingen van extremistische groepen.

Isolatie
Het opstappen van de raadsman tekent de isolatie waarin de dokter is terechtgekomen vanwege zijn hulp aan de VS. Afridi hielp de CIA bij het opzetten van een polio-vaccinatieprogramma nadat de VS sterke vermoedens hadden gekregen over  waar Bin Laden en zijn familie woonden.

Omdat de Al Qaeda-leider het huis nooit verliet, hoopte de CIA via het vaccinatieproject aan dna-materiaal van zijn kinderen te komen. Volgens Pakistaans onderzoek slaagde ­Afridi erin DNA te bemachtigen. Maar het is nog steeds onduidelijk of dit het cruciale bewijs opleverde voor de VS dat Bin Laden er woonde. Afridi zou ook een belangrijke rol hebben gespeeld bij het opsporen van Bin Ladens koerier, zijn enige link met de buitenwereld.

De VS boden aan de dokter en zijn familie onder te brengen in het buitenland, maar hij weigerde. Een paar weken na Bin Ladens uitschakeling werd Afridi tot woede van Washington gearresteerd en in 2012 veroordeeld tot 33 jaar celstraf. De rechter achtte bewezen dat  hij islamitische militanten in de Khyber-regio had geholpen bij hun strijd.

Wraak
De veroordeling werd gezien als een wraakactie van de Pakistaanse­ ­ autoriteiten voor de geslaagde commando-operatie van de Navy Seals in Abbottabad. Pakistan is nog steeds verbolgen dat president Obama Islamabad niet van tevoren inlichtte over de inval.

Afridi, die eind 2012 in hongerstaking ging, kreeg in hoger beroep 22 jaar gevangenisstraf. In de komende dagen moet blijken of een nieuwe advocaat bereid is de procedure voort te zetten waarmee Afridi hoopt vrij te komen. "Wie wil nog diegenen verdedigen die een uitgesproken mening hebben?", vraagt de Pakistaanse krant The Nation zich af.

Afridi op een foto uit 2010.
AP Afridi op een foto uit 2010.