Man die vier mensen gijzelde in Londen gearresteerd

In hartje Londen heeft de politie een man kunnen arresteren die voor heel wat paniek gezorgd heeft. De 49-jarige Michael Green had een kantoorgebouw bestormd met een 'bom', volgens getuigen ging het om vier gasflessen op zijn rug. Hij zou ook een brander bij zich gehad hebben. Zo'n drie uur lang hield hij vier mensen gegijzeld. Toen hij uiteindelijk overmeesterd werd, had hij niemand meer in zijn macht. De politie moest zeker duizend mensen evacueren. Naar verluidt wilde hij zijn geld terug nadat hij er tot twee maal toe niet in geslaagd was een rijbewijs voor een vrachtwagen te halen. Een terrorismedaad wordt uitgesloten. Uiteindelijk werd hij met naakte torso in een politieauto gezet. Agenten onderzochten daarna of het gebouw veilig was.

De vreemde vogel verplichtte zijn gegijzelden naar verluidt om documenten, computers en dossierkasten van de vijfde verdieping naar beneden te gooien. Hijzelf dreigde ermee zich op te blazen. De actie vond plaats op Tottenham Court Road, voorbijgangers werden op driehonderd meter afstand gehouden. Er hadden ook al sluipschutters postgevat op de aanpalende gebouwen.

Volgens Abby Baafi (27) had de dolgedraaide vent het op haar gemunt (zie video onderaan). Zij staat aan het hoofd van de trainingscursussen in Advantage, een bedrijf dat rijlessen aanbiedt. "We zaten op kantoor en plots kwam er iemand binnen met gasflessen op zijn lichaam. Ik herkende hem, want hij was een van onze klanten. Hij dreigde er mee het gebouw op te blazen. Zijn leven kon hem niets schelen. Hij was uitdrukkelijk op zoek naar mij, maar ik zei mijn echte naam niet. Uiteindelijk liet hij me gaan omdat ik drie maanden zwanger ben."

Een van de geëvacueerden was Sarah O'Meara, die werkt voor de Huffington Post. "De sfeer was eerst tragikomisch, met al die spullen die hij naar beneden gooide. Het leek gewoon iemand die misnoegd was. Toen de politie kwam, werd het echter serieus. 'Dit is voor jullie eigen veiligheid, hij heeft gas', riepen agenten."

"Wij kregen het om 12.30 uur te horen", aldus een werknemer bij Kentucky Fried Chicken. "De politie kwam binnen en zei tegen onze klanten dat er geen eten meer besteld kon worden. Ze moesten allemaal naar buiten."

Ook Frances Barber ondervond de nodige hinder in een vlakbijgelegen gebouw. "Verdomme, ik zit middenin een gijzelingssituatie", twitterde de 53-jarige actrice, bekend van onder meer enkele gastrollen in 'Doctor Who'. "We moeten allemaal binnen blijven van de politie." Nog voor de arrestatie mocht ze echter veiligere oorden opzoeken.

Er viel van alles naar beneden van de vijfde verdieping.
AFP Er viel van alles naar beneden van de vijfde verdieping.
REUTERS
REUTERS
REUTERS
REUTERS
AFP
AFP
AFP
PHOTO_NEWS
GETTY
PHOTO_NEWS
PHOTO_NEWS
EPA
GETTY
AFP
GETTY
AFP