Man die steenrijke vader vermoordde omdat hij zijn toelage verminderde krijgt dertig jaar cel

Thomas Gilbert Jr. (links) is veroordeeld tot dertig jaar cel voor de moord op zijn vader (rechts).
Southampton Town Police Department/AP Thomas Gilbert Jr. (links) is veroordeeld tot dertig jaar cel voor de moord op zijn vader (rechts).
In New York is Thomas Gilbert Jr. veroordeeld tot dertig jaar gevangenisstraf nadat hij zijn steenrijke vader in januari 2015 doodschoot nadat die ermee gedreigd had zijn maandelijkse toelage met honderd dollar te reduceren. De moeder van de man, tevens de echtgenote van het slachtoffer, smeekte de rechter om een zo laag mogelijke straf.

“We waren ooit een zeer gelukkige familie en willen dat opnieuw zijn. Ik wil dat Tommy een zo licht mogelijk vonnis krijgt”, vroeg Shelley Gilbert aan de rechter. De vrouw was opgeroepen om tegen haar zoon te getuigen, maar probeerde haar zoon toch te verdedigen. “Ik hoop dat u hem een kans geeft en hem hoop geeft voor zijn toekomst, niet alleen voor hem zelf, maar ook voor ons. Ik weet zeker dat wanneer mijn echtgenoot vanuit de hemel nog zou kunnen spreken, hij hetzelfde zou zeggen.”

Haar pleidooi mocht niet baten: de jury veroordeelde de man tot dertig jaar gevangenisstraf voor het vermoorden van zijn vader nadat hij diens leefgeld met honderd dollar verlaagde. “Het laatste wat Thomas Gilbert ooit zag was zijn eigen zoon die een pistool tegen zijn hoofd drukte en de trekker overhaalde”, klonk het onverbiddelijk in de rechtbank. “Dit was een berekende, ijskoude moord, uitgevoerd door een 30 jaar oude man”, klonk het.

Thomas Gilbert Senior in november 2014.
AP Thomas Gilbert Senior in november 2014.

Schizofreen

Gilberts moeder hield echter vol dat haar zoon schizofreen is en dat ze wenste dat “de rechter en iedereen in de rechtszaal” de man voor zijn ziekte had gekend. “Ik vraag jullie dringend dat hij wordt opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis, dicht bij huis, zodat we hem regelmatig kunnen opzoeken”, smeekte de moeder. “De bezoeken werken therapeutisch voor hem en zijn essentieel om wat over is van onze familie (de vrouw heeft ook nog een dochter, red.) bij elkaar te houden.” 

De vrouw zei dat als ze haar zoon vijftien jaar geleden al had kunnen laten opnemen – wat meermaals geprobeerd en mislukt is – haar echtgenoot nog in leven zou zijn. “De staat New York en haar gebrek aan adequate behandeling voor de mentaal zeer zieken heeft deze pijn die we al zeer lang moeten ondergaan, veroorzaakt”, pleitte de moeder. “Als mijn schizofrene zoon naar een gevangenis ergens in de staat moet gaan waar we hem niet frequent kunnen bezoeken, dan komt dat nog bovenop het trauma dat zijn zus en ik nu al moeten doorstaan.”

Thomas Gilbert Jr. in de rechtbank (rechts).
Photo News Thomas Gilbert Jr. in de rechtbank (rechts).

De rechter gaf Shelley Gilbert gelijk over dat haar zoon geestelijk niet in orde is, maar weigerde te geloven dat hij ontoerekeningsvatbaar was ten tijde van de moord. “U wist wat u deed op het moment dat u de misdaad pleegde en uw vader vermoordde. U was toen niet gek en nu ook niet.”

Thomas Gilbert Jr. zelf sprak in de derde persoon over zichzelf in de rechtbank. “De gedaagde heeft geen strafblad, sterke familiebanden en vertoonde goed gedrag tijdens zijn opsluiting. De gedaagde heeft spijt van zijn daden”, klonk het houterig.

Opgegroeid in weelde

Thomas Gilbert Jr. groeide op in weelde, ging naar de beste scholen en bracht de zomers door in de Hampton’s, waar veel rijke Amerikanen een huis hebben. Hij studeerde aan de befaamde Princeton University en reisde de wereld over – allemaal op kosten van zijn ouders. De man had alles, behalve een job: hij leefde van het geld van zijn ouders. Toen die zijn toelage gradueel begonnen te verminderen om zo hun zoon te stimuleren financieel om op zijn eigen benen te staan, viel dat niet in goede aarde bij Gilbert Jr.

Op de dag dat zijn vader aankondigde zijn toelage met nog eens honderd dollar terug te brengen van 300 naar 200 dollar, schoot hij hem dood, nadat hij zijn moeder gevraagd had even een broodje te halen voor hem. Zodra zij het pand verlaten had, kogelde hij zijn vader neer, legde het moordwapen in diens hand om het op zelfdoding te laten lijken en verliet het huis.

“Ultieme woedeaanval”

Volgens de aanklager had Gilbert toen, “gedreven door hebzucht en woede een ultieme woedeaanval”. Zijn moeder probeerde dat te weerleggen. “Je moet eraan denken wie Tommy daarvoor was”, zei ze. 

Dat werd uiteindelijk niet gedaan: Thomas Gilbert Jr. werd tot 30 jaar cel veroordeeld. “Verschrikkelijk”, reageerde Thomas’ moeder achteraf. De vrouw gaat het vonnis aanvechten.

Thomas Gilbert Junior nadat hij is opgepakt.
Photo News Thomas Gilbert Junior nadat hij is opgepakt.12 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Sonja De Kegel

  Ja de meeste Moeders hebben een bodemloze hart voor hun kinderen, maar eigenlijk is ze mee verantwoordelijk voor de misdaad ook de vader. Kinderen alles geven zonder er iets voor te doen, nooit een goed idee. Het kan zijn dat de zoon schizofreen is maar zo te lezen hebben ze geld genoeg om de beste mensen te betalen.

 • mark germanus

  De reden waarom hij zijn vader vermoord heeft is al voldoende om hem zot te verklaren en levenslang te laten opsluiten in een gekkenhuis !

 • dimitri vermeire

  Moord blijft moord hij besefte al te goed wat hem deed zijn vader heeft gelijk op gebied van geld hij moet maar werken om zijn brood te verdienen

 • Wim Hartiel

  Die Amerikanen zijn allemaal gek!

 • Nikolaas Bouman

  Verdiende loon!