Man (33) zat ruim twaalf jaar onschuldig in dodencel

Alfred Dewayne Brown
Texas Department of Criminal Justice Alfred Dewayne Brown
Een man is dinsdag vrijgelaten, na meer dan twaalf jaar in een cel in Texas te wachten op zijn doodstraf. De 33-jarige Alfred Dewayne Brown bleek onschuldig. Het gaat al om de 154ste terdoodveroordeelde in de VS die onschuldig is, bericht DPIC, een organisatie die hierover statistieken bijhoudt.

"Ik ben hier aangekomen als onschuldige en ik verlaat de gevangenis als onschuldige", aldus Brown. Hij gelooft dat er "velen zijn zoals ik".

Brown werd in 2005 ter dood veroordeeld voor de moord op twee mensen, onder wie een politieman, tijdens een bankoverval. Na een nieuw onderzoek dat vorig jaar startte, werden alle aanklachten tegen de zwarte man ingetrokken. Brown bleek over een geldig alibi te beschikken: onmiddellijk na de overval belde hij vanuit het appartement van zijn vriendin; hij kon dus niet in de bank aanwezig zijn. De vriendin van Brown legde echter bezwarende getuigenissen af, maar trok die later weer in.

DPIC houdt sinds 1973 gegevens bij van terdoodveroordeelden die achteraf onschuldig blijken. Brown is het 154ste geval. Hij is de dertiende in Texas, de Amerikaanse staat waar de doodstraf het vaakst wordt uitgevoerd.

Brown vergeleek zijn verblijf op "death row" met dat in een hondenhok. Hij heeft zijn dochter - 15 jaar intussen - niet meer gezien sinds zijn veroordeling.