Man (23) overleeft twee weken drijven op de oceaan met chips en koekjes

Avonturier Samuel Moss in juli op zijn boot.
Facebook | Samuel Leroy Moss Avonturier Samuel Moss in juli op zijn boot.
Een 23-jarige man die op de Atlantische Oceaan problemen kreeg met zijn boot heeft zichzelf in leven weten te houden met chips, koekjes en een flesje water. Zestien dagen nadat hij zijn reis begon, werd hij uit het water gevist door de Amerikaanse kustwacht. 

De avonturier, Samuel Moss, vertrok op 14 januari met zijn motorbootje vanaf de Bimini-eilanden, ongeveer 80 kilometer ten oosten van Miami, naar zijn woonplaats Nassau, de hoofdstad van de Bahama's. De reis zou zo'n vier uur duren. Zijn benzine raakte echter al snel op, waardoor hij kilometers de andere kant op werd gevoerd, richting de Amerikaanse staat Florida. 

Zijn ongeruste familie alarmeerde de politie op de Bahama's, maar die zocht op compleet andere plekken dan waar Moss zich bevond. De jongeman had alleen koekjes, een zak chips en een flesje water mee op zijn trip. Door middel van een groot doek als zeil en met zijn anker als stuur probeerde hij zijn boot richting de kust van Florida te sturen, hopend dat andere boten hem daar zouden zien.

Toen een grote golf zijn voedselvoorraad, telefoon en paspoort wegspoelde en zijn boot onder water kwam te staan, begon de angst toe te slaan. Nog drie dagen heeft hij op het water gedreven, totdat hij gezien werd door een plezierjacht dat de kustwacht inschakelde. "Ik was zo  vermoeid dat ik niet eens mijn arm kon optillen. De kustwacht heeft me van mijn boot moeten halen", vertelt de jongeman tegen een lokale krant

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Net op tijd

Moss was uitgedroogd en had gevaarlijk weinig voedingsstoffen in zijn bloed. Zijn hartslag was hoog en hij sprak onduidelijk. Volgens de artsen in het ziekenhuis kwam de redding net op tijd. Uiteindelijk is hij er zonder blijvend letsel vanaf gekomen. 

Het was de tweede keer in een jaar tijd dat Moss van zee gered moest worden. In februari 2017 was zijn boot drie dagen gestrand even buiten de kust van de Bahama's. Volgens zijn vriendin is de slechte staat van zijn zeemanschap te wijten aan zijn impulsiviteit en eigenwijsheid. Een medewerker van de reddingsbrigade van de Bahama's heeft Moss aangeboden hem de kneepjes van het vak te leren, een aanbod dat Moss dankbaar heeft geaccepteerd. 
4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jean West

  twee weken overleven op chips en koekjes is nog mogelijk maar 2 weken met een flesje water vergeet het.

 • Philippe Vander Haeghen

  Straffe avonturier; Sukkelaar ja.

 • johny daneels

  Is hij van de Middellandse zee afgedreven naar de Bahama’s ? Waar doen ze dat nu niet allemaal? Over and Out asielcrisis die maar blijft aanhouden dan zij al die onverantwoordelijke voorstanders

 • monique hermans

  Ja dat geloof je toch zelfniet