Mama (29) die kankertherapie uitstelde om ongeboren kind te redden is overleden

Gemma Nuttall (29) en haar dochtertje Penelope.
Facebook Gemma Nuttall (29) en haar dochtertje Penelope.
Een Britse mama (29) die kankerbehandeling uitstelde om voorrang te geven aan haar ongeboren kind, heeft vorige week de strijd tegen de ziekte verloren. Gemma Nuttall kreeg in 2014 de diagnose eierstokkanker en was op dat moment vier maanden zwanger. Artsen stelden haar voor de hartverscheurende keuze: de zwangerschap afbreken om de tumor meteen te behandelen of de chemotherapie tot na de bevalling uit te stellen. Nuttall koos voor het laatste.

Na negen maanden bleek de tumor echter te fel aangegroeid. De tandartsassistente kreeg te horen dat de ziekte zich had verspreid naar haar baarmoederhals. Ze kreeg op 24 maart 2014 een spoedkeizersnede, meteen gevolgd door een operatie om de tumor weg te halen. Gemma kreeg zo heel even haar net ter wereld gebrachte dochtertje Penelope te zien, maar moest daarna meteen onder narcose. De operatie verliep succesvol. 

Gemma kon haar leven terug op de rails brengen en haar babydochtertje vertroetelen. Daar kwam in april 2016 abrupt een einde aan. Ze kreeg het loodzware verdict: controles brachten aan het licht dat ze aan hersen- en longkanker bleek te lijden. Haar familie bleef niet bij de pakken zitten en zette prompt een GoFundMe-crowdfundingspagina op. Die leverde meer dan 336.000 pond (381.000 euro) op. Zelfs filmsterren Kate Winslet en Leonardo DiCaprio gaven een bijdrage. Winslet en Gemma mailden en belden enkele keren en hielden contact. Gemma onderging immuuntherapie die goed bleek aan te slaan. Dit kon evenwel niet voorkomen dat de kanker midden dit jaar uitzaaide naar haar ruggengraat. Gemma’s moeder Helen maakte afgelopen zondag het overlijden van haar dochter bekend. “Slaap zacht Gemma, mijn leven zal nooit meer hetzelfde zijn”, schreef ze.  Dochtertje Penelope is inmiddels vier jaar. 

 Kate Winslet heeft haar medeleven betuigd en is aangedaan door het verlies. Ze prijst in een verklaring aan de Britse lokale krant Rochdale Free Press Gemma als een baken van kracht die zo moedig en waardig de strijd leverde. 
9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • ingrid mertens

  RIP lieve mama Sterkte aan de nabestaanden

 • Louis Nelis

  Een groots mens is heengegaan. Veel respect, supermama! Hier word ik stil van.

 • Chris Cools

  Merci Rik, dan zal ik mijn begrafenis alvast beginnen regelen. Ik ben genezen zo simpel is het, dankzij de chemo! Doemdenker.

 • Nicolas Ivanov

  Klopt Jos. RIP

 • Jos Goris

  En wij maar zagen over kleine dingen....