Maltese premier weigert verzoek tot gratie van zakenman in ruil voor informatie over moord op journaliste

De bevolking reageert woedend.
AP De bevolking reageert woedend.
De Maltese premier Joseph Muscat heeft het verzoek tot gratie van een zakenman geweigerd, die beweert dat de gewezen stafchef van Muscat de opdracht had gegeven tot de moord op de journaliste Daphne Caruana Galizia. Zakenman Yorgen Fenech wil immuniteit in ruil voor informatie over wat hij over de zaak weet.

Muscat kondigde vandaag zelf aan dat hij de immuniteit aan Fenech weigert, in een persconferentie na een spoedzitting van het kabinet. Fenech beschuldigt de zojuist vrijgelaten ex-stafchef van de premier ervan het brein achter de huurmoord te zijn. Hoewel hij altijd heeft ontkend, stapte Keith Schembri daarom maandag al onder zware druk op. Dinsdag werd hij gearresteerd door de politie, maar sinds donderdagavond is hij weer op vrije voeten.

De premier zei dat er geen reden is om de gratie toe te kennen. De politiecommissaris en procureur zijn het eens met die beslissing, aldus nog Muscat.

Zakenman Yorgen Fenech.
REUTERS Zakenman Yorgen Fenech.

Ook minister van Toerisme Konrad Mizzi en minister van Economie Chris Cardona gaven inmiddels hun C4 omdat ze genoemd worden in het onderzoek. Ze ontkennen echter bij de zaak betrokken te zijn.

Premier Joseph Muscat, ook wel bekend als ‘de zakkenroller van Europa’, komt in nauwe schoentjes maar wil voorlopig niet opstappen. De bevolking reageert woedend.

Premier Joseph Muscat komt in heel nauwe schoentjes.
AFP Premier Joseph Muscat komt in heel nauwe schoentjes.

Muscat noemde haar dood destijds een “een barbaarse aanval op de persvrijheid”. “Ik zal niet rusten tot gerechtigheid is geschied in deze zaak”, stelde hij op de Maltese televisie. Twee jaar later komen die woorden als een boemerang in zijn gezicht terug. 

EPA

Caruana Galizia werd op 16 oktober 2017 bij haar huis in Bidnija in haar auto opgeblazen. De 53-jarige journaliste deed onder meer onderzoek naar corruptie bij de regering en zakenlui op Malta. Ze onderzocht ook hun betrokkenheid bij een schandaal dat door de Panama Papers blootgelegd werd. 

Drie mannen werden aangeklaagd. Zij zouden de springstof vervaardigd en tot ontploffing gebracht hebben. Wie hun opdrachtgever is, is vooralsnog onduidelijk.

Keith Schembri, de voormalige stafchef van de premier.
AFP Keith Schembri, de voormalige stafchef van de premier.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.