Malta urenlang zonder stroom

Een winkelstraat in de nabijheid van hoofdstad Valetta
REUTERS Een winkelstraat in de nabijheid van hoofdstad Valetta
Het openbare leven in Malta is voor de tweede keer in minder dan een maand platgelegd door een landelijke stroomstoring. Huizen en bedrijven zaten zonder elektriciteit en op de weg ontstond chaos omdat verkeerslichten niet meer werkten.

Energiebedrijf Enemalta bevestigde dat het hele eiland zonder stroom zat. Een probleem met een kabel die energie aanvoert vanuit Sicilië lijkt de oorzaak te zijn. De problemen begonnen in de ochtend en de stroomvoorziening was na enkele uren deels hersteld. De luchthaven van Malta gebruikte generatoren en had geen last van de storing.

De kleine EU-lidstaat werd eind november ook al getroffen door een grote stroomstoring. Ook toen lag het probleem bij een onderzeese kabel tussen Sicilië en Malta. Enemalta koopt elektriciteit in Italië omdat die daar relatief goedkoop is. Bij een storing moet meer energie worden opgewekt op Malta zelf, maar het duurt enkele uren voordat die voorziening is opgestart.
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Paul De Mol

    Tja, elektriciteit aanvoeren uit het buitenland, wat zou kunnen misgaan? En nu bijna alle EUropese landen aanstalten maken om meer elektriciteit in het buitenland aan te kopen om hun klimaatplan te doen kloppen, vraagt ook niemand zich af wie er uiteindelijk nog elektriciteit zal produceren (op een betrouwbare manier). We zullen nog leuke tijden meemaken.