Malta stuurt vrouw naar Europese Commissie

Premier Joseph Muscat.
EPA Premier Joseph Muscat.
Malta doet zijn duit in het zakje om het aantal vrouwelijke Eurocommissarissen op te krikken. Premier Joseph Muscat heeft vandaag immers aangekondigd dat zijn land minister van Europese Zaken en Gelijkheid Helena Dalli naar voren schuift.

De toekomstige voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, legt de komende tijd de puzzel van haar bewindsploeg die op 1 november uit de startblokken schiet. De Duitse heeft aangegeven dat ze graag evenveel mannen als vrouwen in de Europese commissie wil zien.

Probleem is dat tot nu toe de meeste landen een mannelijke kandidaat hebben gekozen. Elf lidstaten hebben al een naam naar voren geschoven en bij zeven andere ligt dat in het verschiet. Bij al die kandidaten zijn er slechts zeven vrouwen, onder wie von der Leyen.

De 57-jarige Dalli werd al vijf keer verkozen in het Maltese parlement en geldt als een van de meest ervaren ministers in Muscats regering. Ze heeft een doctoraat in de politieke sociologie op zak en wordt beschouwd als liberale. Voor ze in de politiek ging, vertegenwoordigde Dalli haar land op de verkiezing van Miss World in 1979.

"Ik heb beslist Helena Dalli te nomineren als Europees Commissaris na een gesprek met toekomstig voorzitter von der Leyen over het profiel van twee erg gekwalificeerde personen, binnen de context van competentie en genderevenwicht", verklaarde Muscat op twitter. Volgens de premier zal Dalli onmiddellijk ontslag nemen als minister om zich te kunnen concentreren op haar hoorzitting in het Europees parlement.

Het is von der Leyen die haar ploeg samenstelt en de portefeuilles verdeelt - met een genomineerde per land. Maar het laatste woord is aan het parlement, na een reeks hoorzittingen met de kandidaten.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.