Maleisiërs trekken naar de stembus

UNKNOWN

In een klimaat van ongewoon openlijke ontevredenheid trekken 10,2 miljoen stemgerechtigde Maleisiërs morgen naar de stembus. Door de rassenspanning, prijsverhogingen, beschuldigingen van corruptie en stijgende criminaliteit hopen de oppositiepartijen de overwinning te behalen. Maar het staat zo goed als vast dat de regeringscoalitie, het 'Nationaal Front', in het zadel blijft.

Twijfelende premier
Premier Abdullah Badawi heeft veel kiezers ontgoocheld. Hij staat bekend als een twijfelaar, die de nodige economische hervormingen niet rigoureus genoeg aanpakt. Eind vorig jaar waren er verscheidenen demonstraties tegen zijn beleid, die de politie met traangas uiteen moest drijven. Onder andere de minderheid van Maleisiërs met Indische roots protesteerde tegen discriminatie.

Slapende premier
"We zijn niet doof, we horen wat de mensen vragen", aldus de premier in een reactie op de beschuldigingen van de oppositie. "We slapen niet, we werken", zo voegde hij eraan toe. De oppositie verspreidde veel foto's van Abdullah tijdens parlements-en kabinetszittingen, waarbij hij ogenschijnlijk slaapt. Het 'Nationaal Front' is al aan de macht sinds de onafhankelijkheid in 1957 en haalde in 2004 90 procent van de zetels. (belga/sd)

Premier Abdullah Badawi
UNKNOWN Premier Abdullah Badawi