Maleisië stuurt 3.000 ton illegaal plastic terug naar land van herkomst

Maleisië gaat zestig containers vol niet-recyclebaar plastic afval terugsturen naar de landen waar ze vandaan komen. Het gaat om onder andere het Verenigd Koninkrijk, Amerika, Australië en Canada. 

Onder de enorme massa plastic: kabels uit het Verenigd Koninkrijk, cd’s uit Bangladesh en huisvuil uit Amerika, Japan en Australië. De in totaal zestig containers met afval zijn illegaal het land binnen gesmokkeld, zegt Minister van Milieu Yeo Bee Yin. 

De eerste tien containers zullen in de komende twee weken worden teruggestuurd. Dat moet een signaal zijn om duidelijk te maken dat het land geen stortplaats is voor rijke landen, aldus de minister. Voor gegoede landen is het immers voordeliger om hun afval te exporteren dan het zelf te verwerken omdat arbeid goedkoper is in het buitenland. 

Maar de realiteit is dat, eenmaal de schepen de Europese kusten hebben verlaten, niemand nog echt controleert of het wel om gerecycleerd afval gaat en of het uiteindelijk wel verwerkt wordt en niet gewoon op de vuilnisbelt belandt. 

Het Verenigd Koninkrijk kent een lange traditie van plastic exporteren naar China, waar het gebruikt werd voor het maken van bijvoorbeeld speelgoed en computers. Maar in 2018 kondigde het land een ban aan op de import van plastic, waardoor andere landen nu zwaarder worden belast. 

EPA14 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Rene Dannau

  een echte tax op plastiek voorwerpen die ook van metaal of hout kunnen gemaakt worden.

 • piet devlieger

  Groot gelijk : terugsturen naar de vervuiler.

 • Christine Laevers

  Burgers worden nooit geïnformeerd. Waar gaat onze gerecycleerde plastic naar toe ? Weet u het ? Ik weet het niet!

 • Marc Spandel

  Ik vermoed nu zeker, dat dergelijk plastiek- afval gewoon in zee wordt gedumpt vanaf de 'oncontroleerbare schepen' (met alle dodelijke gevolgen voor de fauna en flora)!

 • Danny Ramaekers

  Retour van afval plastic? Dat is een kleine fractie( 3000 ton) die Maleisië uiteindelijk bereikt heeft. Maar wat van de andere duizenden tonnen plastic die op schepen vervoerd worden en nooit aankomen in china Of Maleisië maar gewoon in zee verdwijnen. Of hoe zou het anders komen dat de zeeën vol met plastic zitten. Wij Belgen staan bekend als kampioenen in afval sorteren, ik ga er dan ook vanuit dat onze plastic niet in zee verdwijnt maar serieus wordt gerecycleerd.