Maleisië deporteert 6 Egyptenaren ondanks vrees voor foltering in hun thuisland

Politieagenten in Maleisië.
EPA Politieagenten in Maleisië.
Maleisië heeft zes Egyptenaren en een Tunesiër uitgezet die ervan verdacht worden banden te hebben met Islamitische terreurgroepen in het buitenland. Mensenrechtenorganisaties verzetten zich echter tegen de uitwijzing uit vrees voor een onmenselijke behandeling in hun thuisland.

De Tunesiër en één Egyptenaar maken deel uit van Ansar al-Sharia al-Tunisia, dat door de VN geregistreerd werd als terreurorganisatie. Dat deelt Mohamad Fuzi Harun, inspecteur-generaal van de Maleisische politie, vandaag mee in een verklaring. Beide mannen, allebei twintigers, werden in 2016 gearresteerd omdat ze illegaal een ander land probeerden binnen te geraken. Ze zouden valse paspoorten gebruikt hebben om via Maleisië naar een ander land te reizen om daar een aanslag te plegen. 

De andere vijf Egyptenaren hebben bekend dat ze deel uitmaken van de Moslimbroederschap. Ze worden beschuldigd van het bieden van onderdak, transport en tewerkstelling aan de twee Ansar al-Sharia-leden.

“Aangezien de aanwezigheid van deze buitenlanders een veiligheidsrisico vormt, werden alle verdachten gedeporteerd naar hun geboorteland en er is aanbevolen om hen levenslang toegang tot Maleisië te weigeren”, zei Mohamad Fuzi. Hij voegde eraan toe dat bovendien ook twee Maleisiërs zijn aangehouden in het kader van de antiterreuroperatie.

Foltering

Mensenrechtenverenigingen zijn echter gekant tegen de uitwijzing en wijzen erop dat de groep foltering en vervolging riskeert. De Moslimbroederschap wordt in Egypte immers beschouwd als een terroristische organisatie.

Volgens Amnesty International Maleisië riskeren de Egyptenaren nu gedwongen verdwijning, foltering, verlengde aanhouding en oneerlijke processen. “We dringen er bij de Maleisische overheid op aan om het principe van non-refoulement te respecteren en te garanderen dat diegenen die vervolging of onherstelbaar leed in een ander land riskeren, waaronder foltering, niet gedeporteerd worden”, aldus lokaal directeur Shamini Darshni Kaliemuthu.

Vrees voor aanslagen

Maleisië heeft de voorbije jaren honderden mensen gearresteerd op verdenking van banden met terreurgroepen, nadat militanten van Islamitische Staat een reeks aanslagen uitvoerden in Jakarta, de hoofdstad van buurland Indonesië in januari 2016.

Bij een granaataanval op een bar in de buitenwijken van de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur raakten in juni 2016 acht mensen gewond. Islamitische Staat eiste de aanslag op. Het was de eerste keer dat een dergelijke aanslag in Maleisië plaatsvond.
8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Dirk Vregels

  Als er landen zijn die mensen folteren dan moeten die mensenrechtenorganisaties daar aankloppen en niet bij de landen die de veiligheid van hun eigen burgers op de eerste plaats zetten.

 • Jos Brems

  Wie zich aan de wetten houdt, heeft geen foltering te vrezen. Mensenrechtenverenigingen komen blijkbaar alleen op voor criminelen !

 • Jan Vannuffelen

  Opkomen voor terroristen , welke organisatie doet nu zoiets .

 • Christian Christian

  Dus, als ik het goed versta is Amnesty international de personen aan het beschermen die een aanslag wilden plegen. Ging diezelfde organisatie ook verhaal halen bij die terroristen indien de aanslag gelukt was? Zo’n organisatie als amnesty international mogen ze direct opdoeken van mij.

 • Dirk Lievens

  Amnesty International als grote verdediger van terroristen. Proficiat.