Malala roept Myanmar en rest van wereld op om vervolging van Rohingyas te stoppen

Een Rohingya moeder en haar zoontje, niet lang nadat ze door Indonesische vissers werden gered op zee. (Archiefbeeld mei 2015)
AFP Een Rohingya moeder en haar zoontje, niet lang nadat ze door Indonesische vissers werden gered op zee. (Archiefbeeld mei 2015)
De jonge Pakistaanse Nobelprijswinnares Malala heeft Myanmar en de rest van de wereld opgeroepen om een einde te maken aan de "onmenselijke vervolging" van de Rohingyas. De Rohingyas is een islamitische minderheid die hoofdzakelijk in Myanmar woont.

Waardigheid en respect
"Ik roep de leiders van Myanmar en de wereld op om maatregelen te nemen om een einde te maken aan de onmenselijke vervolging van de Rohingyas. Ze hebben recht op het burgerschap in het land waar ze zijn geboren en waar ze al generaties wonen", schreef Malala vandaag in een mededeling.

"Ze verdienen gelijke rechten en kansen. Ze verdienen het om op een goede manier behandeld te worden, met waardigheid en respect. Vandaag en elke dag schaar ik me aan de zijde van de Rohingyas en ik moedig iedereen aan hetzelfde te doen."

Duizenden achtergelaten op zee
De Rohingyas, naar schatting 1,3 miljoen mensen in Myanmar, hebben er geen toegang tot scholen, ziekenhuizen of de arbeidsmarkt. De Myanmarese autoriteiten erkennen de etnische groep niet en categoriseren hen als illegale immigranten uit buurland Bangladesh. Het probleem is niet recent, maar dat duizenden bootvluchtelingen zijn achtergelaten op zee choqueert de internationale gemeenschap.

De mededeling van Malala komt er nadat er kritiek was geuit op de Myanmarese Nobelprijswinnares Aung San Suu Kyi, omdat ze zich nog niet uitliet over de kwestie.

Malala Yousafzai.
AP Malala Yousafzai.