Malaga: één grote vuilnisbelt

AFP
In de straten van de Zuid-Spaanse stad ligt zowat 5.000 ton afval door een staking bij de vuilnisdienst. Dat schrijft De Tijd.

Malaga staat normaal gezien garant voor mooi weer. Het is een plek waar we deze tijd van het jaar al eens over dagdromen. Zon, terrasjes, tapas... Maar vandaag biedt de stad in Andalusië een heel ander beeld. Enorme stapels afval in de straten en op de pleinen zorgen dat de toeristen zich veel minder buiten wagen.

Het probleem begon elf dagen geleden, toen de 1.350 werknemers van Limasa, het semi-overheidsbedrijf dat instaat voor de afvalophaling, het werk neergelegd hadden. Ze begonnen te staken om een hogere vergoeding en een betere vakantieregeling af te dwingen.

Het duurde niet lang voor de hinder begon, aangezien er in de stad elke dag 500 ton afval bij komt. Vanmorgen lag er alles bij mekaar al zo'n 5.000 ton.

Chantage

De populaire burgemeester van Malaga, Francisco de la Torre, reageerde woedend op de stakingsactie. "De werknemers van Limasa hebben het recht te staken", zei hij. "Maar er geldt wel een minimumdienstverlening en de regels daaromtrent leven zij niet na. De stad kan het gevoel krijgen dat ze gechanteerd wordt door de vuilnisdienst."

Volgens de burgemeester brengen de stakers de gezondheid en de veiligheid van de inwoners in gevaar. Daarom besloot De la Torre actie te ondernemen. Hij schakelde twee privéfirma's in om de belangrijkste verkeersaders in de stad te ontruimen. "'De stapels afval versperren auto's de doorgang. Bovendien bestaat het risico dat het vuilnis in brand schiet", luidde zijn verklaring. 

Het personeel van Limasa kon de actie van de burgemeester maar matig appreciëren. "Door privéfirma's in te schakelen, toont het stadsbestuur zich extreem onverantwoordelijk en provoceert het ons", klonk het. De stakers leken dan ook niet bereid om meteen in te binden.

Gevolg: een volledige patstelling. Tot wanhoop van de toeristische sector, aangezien de belangrijke Semana Santa voor de deur staat. Die week voor Pasen is traditioneel een voltreffer voor hotels, restaurants en toeristische trekpleisters in Malaga. De afgelopen dagen kregen verschillende hotels al de eerste annulaties binnen. Toeristen bedankten voor een vakantie tussen het vuilnis.

'Door privéfirma's in te schakelen, toont het stadsbestuur zich extreem onverantwoordelijk en provoceert het ons'

De stakende vuilnismannen
EPA

Toegevingen

Maar kijk: door de druk van de toeristische sector en de vrees voor jobverlies slaagden het stadsbestuur en de stakers er toch in om een oplossing te vinden.

Gisteravond gingen de twee partijen opnieuw rond de tafel zitten. Na zowat elf uur vergaderen bereikten ze vanochtend vroeg een akkoord. De werknemers van de afvaldienst halen daarbij voor een flink stuk hun slag thuis. Zo krijgen ze de garantie dat de volgende jaren geen jobs sneuvelen, worden zaterdag en zondag gerespecteerd als rustdagen, krijgen ze in september een extra premie én krijgt elke werknemer de garantie dat hij of zij in de periode juni-september twee weken aan een stuk vakantie kan nemen.

"Als de werknemers van Limasa met de deal instemmen, kan het vuilnis tegen volgende week woensdag uit het straatbeeld van Málaga verdwenen zijn", sprak burgemeester De la Torre vanmorgen hoopvol. "Dan leven we tegen de Semana Santa weer in een propere stad."

'Als de werknemers van Limasa met de deal instemmen, kan het vuilnis tegen volgende week woensdag uit het straatbeeld van Málaga verdwenen zijn'

Burgemeester Francisco de la Torre