Maken de mensen van de beruchte migrantenkaravaan ook echt kans op asiel in de VS?

AFP
Een slordige 6.500 Centraal- en Zuid-Amerikaanse vluchtelingen zijn onderweg naar de Verenigde Staten. De groep kwam een paar weken geleden in Honduras en Guatemala tot ontwikkeling en trekt nu door Mexico. De mensen die meelopen zijn op zoek naar asiel en bescherming in de VS.

De karavaan startte op 12 oktober in San Pedro Sula (Honduras), met zo’n tweehonderd mensen. De groep groeide snel en trok door Guatemala via Tapachula naar Mexico. Van daaruit ging de tocht richting Mexico City, waar de migranten net een week hebben gezeten. Het doel van de karavaan is Tijuana te bereiken, vlakbij San Diego in Californië. De groep moet daarvoor nog zo’n 2.500 kilometer afleggen en vermijdt daarbij het noordoosten van Mexico, omdat het daar te onveilig is.

Intussen bestaat de mars uit zo’n 6.500 mensen, onder wie veel gezinnen. Bescherming krijgen, dat moet lukken. Maar asiel krijgen is een ander verhaal. Gezinnen met kinderen bijvoorbeeld, komen heel snel vrij uit detentiecentra en wachten dan tot hun asielaanvraag wordt behandeld. Dat kan echter maanden of jaren duren omdat ze met zoveel zijn. Vorig jaar waren er bijna 120.000 asielaanvragen in de VS, vier keer zoveel als in 2014. Op dit moment zijn er 750.000 lopende asielprocedures, een record. Slechts één op de tien krijgt uiteindelijk asiel. De meesten duiken onder en blijven illegaal in het land. 

REUTERS

Bekijk ook:
18 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • dominique castelein

  dan moeten ze terug,te voet,

 • mieke vermeulen

  Te hopen dat ze niet allemaal naar Belgie komen .

 • Philippe Vander Haeghen

  Gisteren op tv in het nieuws gezien hoe die mensen in grote vrachtwagens bestemd voor dierentransport kruipen. Dit was duidelijk georganiseerd; Wat als zo'n mastodont van de baan sukkelt?

 • Elle Devee

  Ben geen Trump fan maar hier heeft hij groot gelijk. Heel die bende werd asiel en werk aangeboden in Mexico maar dat weigeren ze. Waarom? Om dan illegaal in de VS te verblijven. Waarvan gaan ze dan leven? Zwartwerk en misdaad. Als ze dan toch de miserie en oorlog willen ontvluchten waarom accepteren ze dan het Mexicaanse aanbod niet. De meesten spreken enkel Spaans. Dan zitten ze toch beter in Mexico.

 • Hedwig Jacobs

  Aan al die illegaliteit gaat een land failliet, ook bij ons, inbraken, geweld,verkrachtingen het houd niet op , ook in de VS zitten ze met miljoenen illegalen die geen taksen betalen of orde hebben zelfs de kinderen gaan niet naar school, men is bezig een nieuw soort Roma te kweken die dan ook alles zullen om zeep helpen, net als hier.