Mag Dijsselbloem zichzelf opvolgen? Verkiezingen Eurogroep maand uitgesteld

Jeroen Dijsselbloem.
ANP Jeroen Dijsselbloem.
De ministers van Financiën van de eurozone zullen pas op hun vergadering in juli beslissen of Jeroen Dijsselbloem zichzelf mag opvolgen als voorzitter van de eurogroep. De Nederlander maakte op Twitter bekend dat de eurogroep van morgen al haar aandacht aan Griekenland zal besteden. Het uitstel van de stemming geeft de Spaanse minister De Guindos extra tijd steun te winnen voor zijn kandidatuur.

Het mandaat van Dijsselbloem, die in januari 2013 Jean-Claude Juncker opvolgde, loopt deze zomer sowieso af. De Nederlandse minister van Financiën wil graag voorzitter blijven, maar ook zijn Spaanse collega Luis de Guindos heeft zijn zinnen gezet op het leiden van de eurogroep.

Even was er sprake van dat op de eurogroep van donderdag in Luxemburg beslist zou worden over het voorzitterschap, maar de beslissing wordt uitgesteld naar juli. "Griekenland vereist al onze aandacht", schreef Dijsselbloem woensdagmiddag op Twitter. Het is nochtans niet zeker of de discussie over Griekenland veel tijd in beslag zal nemen. Er ligt immers geen akkoord voor dat om goedkeuring vraagt.

De volgende eurogroep vindt plaats op 13 juli. Als het van Spanje afhangt, wordt de opvolging van Dijsselbloem reeds besproken op de Europese top van volgende week donderdag en vrijdag. Frankrijk en Italië spraken hun steun voor Dijsselbloem reeds uit, het is niet duidelijk of de Duitse bondskanselier Angela Merkel nog steeds de kandidatuur van de Guindos steunt.

"Als de Spanjaarden de bespreking in de marge van de top vragen, dan zullen ze dat wellicht krijgen. Maar de kans is klein dat ze het voorzitterschap ook echt in de wacht slepen", merkt een waarnemer woensdag op.

Het zit Spanje hoog dat het als groot EU-land geen enkele topfunctie bezet.