Maffia plande bomaanslag op openbaar aanklager in Napels

kos
De Italiaanse maffia was van plan een bomaanslag te plegen op een belangrijke openbaar aanklager die de strijd tegen de Camorra-maffia in Napels leidt. Dat bericht het Italiaanse persbureau ANSA.

Het doelwit was naar verluidt Giovanni Colangelo, de hoofdaanklager in Napels.

Afgelopen vrijdag werd 550 gram springstof gevonden in de tuin van maffioso Amilcare Monti Condesnitt in Gioia del Colle, een stad in Zuid-Italië waar Colangelo een huis heeft. De springstof bedoeld om de aanklager te doden, werd in beslag genomen en er werden vijf mensen gearresteerd.

Onderzoekers in Bari werden getipt door een informant die in dezelfde gevangenis zit als Monti Condesnitt. De politie vond de springstof door telefoontaps tijdens een onderzoek naar een moordpoging in februari die gelinkt was aan de maffia in Bari.

Colangelo's kantoor vaardigde woensdag 11 aanhoudingsbevelen uit tegen vermeende leden van de Camorra die verdacht worden van afpersing en het organiseren van illegaal gokken en sportweddenschappen.

De Camorra, gevestigd in en rond Napels, is een van de belangrijkste maffiaorganisaties van Italië, samen met de Siciliaanse Cosa Nostra en de Ndrangheta in Calabrië.

Italië heeft een bloedige geschiedenis van maffiamoorden op topambtenaren. De meest beruchte aanslagen waren in 1992, toen de antimaffia-aanklagers Giovanni Falcone and Paolo Borsellino in Palermo gedood werden door twee bommen van de Cosa Nostra.