Maduro: “VS wil oliebedrijf Citgo stelen”

REUTERS
De Venezolaanse president Nicolás Maduro beschuldigt de Verenigde Staten ervan het in Houston gevestigde oliebedrijf Citgo, een dochter van het Venezolaanse staatsoliebedrijf PDVSA, te willen inlijven. Hij dreigt juridische actie te ondernemen. 

De Venezolaanse president Nicolas Maduro zei maandag dat hij de beslissing van de Verenigde Staten, om nieuwe sancties te heffen tegen het Venezolaanse oliebedrijf PDVSA, juridisch gaat aanvechten. “De Verenigde Staten hebben vandaag besloten de weg in te slaan om Citgo te stelen van Venezuela", zei hij in een televisietoespraak. “PDVSA zal juridische, politieke, operationele en commerciële maatregelen nemen om de belangen van Venezuela in de VS te beschermen.”

Het Amerikaanse ministerie van Financiën had nieuwe sancties afgekondigd die de handel van het Venezolaanse staatsoliebedrijf met Amerikaanse bedrijven aan banden leggen om zo de druk op het regime van president Maduro te vergroten. “Amerikaanse bedrijven mogen de Venezolaanse olie die al is aangekocht of onderweg is op zee aannemen”, zegt minister van Financiën Steven Mnuchin. Maar “als Venezuela ons olie wil blijven verkopen, dan zullen we enkel kopen op voorwaarde dat de financiële transacties gebeuren via bankrekeningen die niet toegankelijk zijn voor Maduro’s regime. Anders kopen we de olie niet meer”, aldus Mnuchin. 

“Via deze maatregel willen ze het bedrijf Citgo stelen van ons Venezolanen. Opgepast Venezuela! De Verenigde Staten hebben vandaag het pad gekozen om het bedrijf Citgo van Venezuela te stelen, een illegaal pad”, zei Maduro op een ceremonie waarop hij Venezolaanse diplomaten ontving die teruggekeerd waren uit de VS. Dat gebeurde nadat de diplomatieke banden tussen Washington en Caracas verbroken werden.

De voorzitter van het parlement, Juan Guaidó, heeft zichzelf uitgeroepen tot president van Venezuela. De zelfverklaarde president zei dat hij de controle neemt over de activa van Venezuela in het buitenland, naar eigen zeggen om te vermijden dat Maduro die verspilt als hij aftreedt. 
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Paul Boutsen

    Goed zo Maduro jongen, doe zoals je voorganger...er lopen nog miljoenen Venezuelanen rond die het land gaan ontvluchten. Straks ben er nog alleen met een paar leger generaals. Wat één van de rijkste zuid Amerikaanse landen had kunnen zijn is de aarsopening van het continent geworden, met dank aan het "communisme".

  • Sobek Wessels

    Ergens heeft de man wel gelijk !! dat zijn land in Chaos is , komt door de VS ! De VS heeft er alle baat bij dat het slecht gaat in Venezuela omdat Hun Dure Schalie Olie dan meer waard is als de Venezolaanse Olië niet uitgevoerd kan worden door het embargo van de VS , Het verbod voor Venezuela om nog met Dollars te Handelen , ze Kunnen dus op Internationale Markten niet meer werken !! Slim he van de VS !!