Maduro spreekt Venezolanen toe na “mislukte couppoging”, Guaidó onderneemt nieuwe poging

Een aanhanger van Guiado met een Venezolaanse vlag in Caracas.
AP Een aanhanger van Guiado met een Venezolaanse vlag in Caracas.
Volgens de Venezolaanse president Maduro is de couppoging van oppositieleider Juan Guaido mislukt. “Ik bedank de legerleiding voor hun moed bij het verdedigen van de vrede”, benadrukte hij in een televisietoespraak die bijna een uur duurde. Guaidó laat het er niet bij zitten en roept iedereen op om vandaag, de Dag van de Arbeid, opnieuw massaal de straat op te gaan. 

Het was de eerste keer dat Maduro te horen was sinds zelfverklaard interim-president Guaidó gisteren had opgeroepen tot de “laatste fase om het land te bevrijden”.

In zijn toespraak feliciteerde Maduro het leger omdat het “de kleine groep die geweld wilde verspreiden via deze putschistische schermutseling” onder controle heeft gekregen. De president noemt de gebeurtenissen een poging tot staatsgreep. “Dit zal niet ongestraft blijven. Ik heb drie procureurs aangeduid die alle betrokkenen aan het ondervragen zijn”, aldus Maduro. 

Nog volgens de president raakten vijf soldaten en drie politieagenten gewond tijdens schermutselingen met betogers die Guaidó steunen.

Vlucht naar Cuba

Nicolas Maduro zou gisterenmorgen het land hebben willen verlaten nadat zijn tegenstrever de oppositie en zijn aanhangers had opgeroepen tot een opstand. Maar Rusland zou de in het nauw gedreven president hebben omgepraat waardoor hij bleef. Dat zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo in een interview met CNN.

Volgens Pompeo stond er al een vliegtuig klaar voor Maduro en zijn gevolg. “Voor zover we begrijpen, was hij klaar om te vertrekken. Maar de Russen overtuigden hem ervan te blijven.” Maduro zou volgens de Amerikanen van plan geweest zijn om naar Cuba te vluchten. 

(Lees verder onder de foto)

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Pompeo.
AFP De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Pompeo.

Pompeo wilde niet zeggen of de Amerikanen Maduro hadden laten landen in Havana. “Maduro begrijpt wat er zal gebeuren wanneer hij op dat vliegtuig stapt”, was het enige dat hij kwijt wilde. “Hij weet wat we van hem verwachten.” Militair ingrijpen in Venezuela is een optie, zei hij nog. Als de onrust in het Zuid-Amerikaanse land aanhoudt, kunnen de Verenigde Staten een militaire interventie starten. “Toch gaat onze voorkeur uit naar een vreedzame machtsoverdracht.”

Maduro zelf ontkende later dat hij Venezuela zou willen ontvluchten richting Cuba, zoals de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo had verklaard.

Videoboodschap

Inmiddels heeft de Venezolaanse interim-president Juan Guaido iedereen opgeroepen om de manifestaties tegen president Maduro voort te zetten. Hij deed dat in een videoboodschap: “Ik roep de de gewapende troepen op om ‘operatie vrijheid’ voort te zetten”. 

Ook gisteren lanceerde hij, geflankeerd door soldaten, een videoboodschap op Twitter waarin hij het leger opriep zich bij hem te voegen. Vooral bij La Carlota, de luchtmachtbasis waar hij zijn videoboodschap opnam, verzamelden in de loop van dag zich heel wat mensen en braken rellen uit.

(Lees verder onder de foto)

Juan Guaido riep de Venezolanen vandaag geflankeerd door militairen op de ‘eindstrijd’ tegen Maduro in te zetten.
AP Juan Guaido riep de Venezolanen vandaag geflankeerd door militairen op de ‘eindstrijd’ tegen Maduro in te zetten.

Guaidó trok na zijn videoboodschap naar de wijk Altamira in het centrum van Caracas en riep via Twitter de bevolking nogmaals op om op straat te komen om Maduro omver te werpen. “Nu is het moment. Er is geen weg meer terug”, aldus Guaidó. “De toekomst is van ons: het volk en het leger verenigd om de usurpatie te beëindigen. Samen zijn wel onoverwinnelijk!”

(Lees verder onder de foto)

Een demonstrant loopt in Caracas voor een bus langs die in brand is gestoken door demonstranten.
AP Een demonstrant loopt in Caracas voor een bus langs die in brand is gestoken door demonstranten.

Minstens 69 gewonden

Bij de schermutselingen die op de oproep volgden zijn in Caracas minstens 69 mensen gewond geraakt. Twee personen werden geraakt door kogels. Dat hebben de plaatselijke gezondheidsdiensten gemeld. Volgens diverse media zou ook een derde persoon door kogels zijn geraakt.

Eerder was op diverse beelden te zien hoe militaire pantserwagens in de Venezolaanse hoofdstad inreden op demonstranten die zelf die pantserwagens hadden aangevallen. De betogers gooiden ook met stenen naar de soldaten, die daarop onder andere traangas inzetten.

Interim-president

Op 23 januari riep Guaidó zichzelf uit tot interim-president. Een vijftigtal landen heeft hem in die functie erkend. De oppositie meent dat Maduro zijn mandaat heeft verlengd door de verkiezingsresultaten te vervalsen. Ook vindt Guaidó dat Maduro verantwoordelijk is voor de zware economische crisis in het land.

Maduro beschuldigt Guaidó er op zijn beurt van een staatsgreep te willen plegen met de hulp van de Verenigde Staten.

Geannuleerd bezoek

Patrick Shanahan, die sinds januari ad interim is aangesteld als Amerikaans minister van Defensie na het vertrek van James Mattis, heeft vandaag een gepland bezoek aan Europa geannuleerd als gevolg van het tumult in Venezuela. Shanahan zou normaal morgen vertrekken voor zijn trip naar Duitsland, België en het Verenigd-Koninkrijk.

Shanahan blijft in Washington omdat hij zo “doeltreffender kan coördineren met de nationale veiligheidsraad en het ministerie van Buitenlandse Zaken” over de situatie in Venezuela, zegt zijn woordvoerder.

Een aanhanger van Guiado gooit traangas in Caracas.
AP Een aanhanger van Guiado gooit traangas in Caracas.
Een vrouw ligt bedwelmd door traangas op straat.
AFP Een vrouw ligt bedwelmd door traangas op straat.23 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Albert De Vries

  @Roy Ramkisor. "Amerika heeft zelf olie genoeg zoveel dat ze de hele wereld voor 30 jaar zouden kunnen voorzien". Dus de VS hoeft eigenlijk de Niger-delta niet te vervuilen met hun oliewinning. En al hun moeite en vervuiling met hun schaliegas en schalie-olie, hun boren in Alaska, hun steenkool,... zijn eigenlijk totaal niet nodig... Die Amerikanen zijn raar, zeg

 • Roy Ramkisor

  Hoezo Amerika zit achter de olie van Venezuela. Amerika heeft zelf olie genoeg zoveel dat ze de hele wereld voor 30 jaar zouden kunnen voorzien. Het is juist Poetin en vooral de Chinezen die om olie lopen te springen. Ja die fijne Chinezen die eilanden illegaal aanleggen en een stukje van de zee daar bij hun willen toe eigenen dat is hot nieuws en toch maar tegen de VS aanschoppen. Ik weet niet hoor maar de mensenrechten in China en Rusland zijn ver te zoeken.

 • Gil Groenewijn

  Als men een zittende president weg wil moet dat via verkiezingen (lottie Guillaume).Ja, weet dan dat Maduro het parlement half buiten spel zette ( die macht heeft hij zich daar toegeëigend) . Weet ook dat Guaido geen rebel is, maar wel de voorzitter van het parlement. Weet ook dat minstens de helft van de bevolking niet achter (al lang niet meer) Maduro staat, ze verhongeren ...(Daan Roos).

 • Gil Groenewijn

  Meer dan 3 miljoen Venezolanen het land uit gevlucht, armoede, basisgoederen ontbreken , medicijnen zijn er niet, mensen sterven,electriciteit op de bon, winkels leeg, Caracas gevaarlijkste stad, corruptie overal, miljardeninflatie, werkloosheid etz. Wat zowat niemand hier weet : Het regime stuurde zijn olie naar Cuba in ruil voor geneeskundige zorgen , gratis ! Te kort om hier alles te vermelden...Communisten !

 • Daan Roos

  Als het linkse bestuur zo slecht is,waarom zijn er dan nog zoveel sancties nodig om het ten val te brengen? Waarom loopt de hele bevolking niet juichend achter Guaido?