Madrid raamt kost van Catalaanse crisis op 1 miljard euro

Photo News
De Spaanse minister van Economie, Luis de Guindos, schat dat de Catalaanse crisis de economie 1 miljard euro heeft gekost. In een interview met radiozender Cadena Ser verklaarde hij dat de groeivertraging die de deelstaat tijdens het laatste trimester van 2017 heeft genoteerd, "perfect al 1 miljard euro kan hebben gekost".

"Catalonië had een groei die hoger lag dan de Spaanse groei, het is één van de fundamentele motoren van de Spaanse heropleving. Maar tijdens het vierde trimester is het een last geworden", legde de minister uit.

De deelstaat is goed voor 19 procent van het Spaanse bnp. De Guindos wijt de tragere economische groei aan de "enorme onzekerheid en ongerustheid en het gedaalde vertrouwen als gevolg van de beslissingen van de vorige regering" van Carles Puigdemont.

Economieminister Luis de Guindos.
EPA Economieminister Luis de Guindos.

Zoals bekend staat Catalonië onder curatele van Madrid nadat het in oktober een onafhankelijkheidsreferendum had georganiseerd waar de Spaanse ordetroepen hardhandig op reageerden, en eenzijdig de onafhankelijkheid had uitgeroepen. Bij de parlementsverkiezingen van 21 december haalden de partijen die voor een onafhankelijk Catalonië staan, opnieuw een meerderheid in het Catalaans parlement.

De Spaanse minister hoopt dat de nieuwe Catalaanse regering "zich bewust zal zijn van de kostprijs van een dergelijk beleid" en dat ze "het unilaterale spoor verlaat". De Guindos benadrukte dat "heel Europa en de voltallige internationale gemeenschap" daartegen gekant zijn.
28 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jan Verstrepen

  Ze kunnen een deel daarvan laten betalen door de NVA die ginder gaan stoken zijn. Zo een soort bak in geen pardon. Er zijn andere problemen ginder en hier die de mensen wel aangaan, Spanje met honderdduizenden jongeren op de drift in Europa voor een hongerloontjes, hetzelfde dat NVA voor ogen heeft voor onze jongeren!!

 • Gino Denil

  Die boer op het platteland denkt dat het om hem draait. Maar het draait enkel om geld en macht van een lokale elite. En zoals deze lokale kaste vindt dat ze de loop mag nemen met de Spaanse en de eigen Catalaanse wetten zou die boer bij een echte afscheiding nog wel ontdekken dat hij er uiteindelijk slechter aan toe is en nog minder te zeggen heeft.

 • rob jamers

  Puigdemont moet de gevangenis in vliegen, want hij heeft de Spaanse grondwet geschonden. Of de separatisten nu een meerderheid halen of niet, komt hierbij niet ter sprake. Puigdemont heeft zichzelf buiten de wet gesteld. Dus : stuur die “nep-president” met het eerst volgende vliegtuig terug naar Spanje, waar hij op water en brood kan nadenken over zijn handelwijze. Heel wat Catalanen volgen zijn denk- en handelwijze trouwens niet.

 • Bart Verbeeck

  Catalonie moet onmiddellijk een deal maken met China. Die staan te springen om een rechtstreekse toegang tot europese havens. Europa zal geen handelsoorlog met china aangaan hierover, ze weten in brussel wel dat ze geen enkele invloed hebben. Catalonie moet daarenboven een extreem gunstig fiscaal beleid voeren zodat Europese ondernemingen 'smeken' om belastingen te mogen betalen in Catalonie. En zo zal catalonie een extreem welvarend gebied worden.

 • Guido Delrio

  Idd Lewis, Tabarnia is geen grap zoals sommigen denken. Deze beweging bestaat al sinds 2005.