Macron wint met 66,06% en wordt nieuwe Franse president

Macron spreekt zijn aanhangers toe aan het Louvre in Parijs.
AFP Macron spreekt zijn aanhangers toe aan het Louvre in Parijs.
De centrumrechtse kandidaat Emmanuel Macron heeft de tweede ronde van de Franse presidentsverkiezingen gewonnen met 66,06 procent van de stemmen, tegenover 33,94 procent voor de extreemrechtse Marine Le Pen. Dat staat op de website van het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken, na de telling van 99,99 procent van de stemmen. Macron kreeg in totaal 20,7 miljoen stemmen achter zich, Le Pen 10,6 miljoen. In de eerste ronde kreeg Macron 24,01 procent van de stemmen achter zich, tegenover 21,03 procent voor Le Pen.  Le Pen heeft Macron telefonisch gefeliciteerd met de overwinning.

3u

Opvallend is dit jaar het hoge aantal mensen dat niet ging stemmen, of dat een blanco of ongeldige stem uitbracht. Een kwart van de stemgerechtigden (25,38 procent) kwam volgens het ministerie niet opdagen. Het is van 1969 geleden dat er nog zo weinig mensen hun stem uitbrachten in de tweede ronde van een presidentsverkiezing. Het is ook de eerste keer sinds het einde van de jaren zestig dat tijdens de eerste ronde meer mensen gingen stemmen dan tijdens de tweede ronde. Op 23 april bracht 77,77 procent van de kiesgerechtigden zijn stem uit.

Meer dan 4 miljoen mensen brachten bovendien een ongeldige of blancostem uit. Het gaat om 8,6 procent van het aantal stemgerechtigden, en 11,5 procent van het aantal mensen dat hun stem uitbracht. Ook dat is een nieuw record sinds 1969, toen 6,4 procent van de kiezers blanco stemde.

Het is van 1969 geleden dat er nog zo weinig mensen hun stem uitbrachten in de tweede ronde van een presidentsverkiezing. Het is ook de eerste keer sinds het einde van de jaren zestig dat tijdens de eerste ronde meer mensen gingen stemmen dan tijdens de tweede ronde.

23:59

Emmanuel Macron wil als president doen wat hij kan om Franse kiezers ervan te weerhouden op het Front National (FN) te stemmen. Dat heeft hij vanavond gezegd in een overwinningstoespraak voor het Louvre. De mensen die op FN-kandidaat Marine Le Pen hebben gestemd, hebben "woede, onzekerheid en overtuigingen'' geuit, zei Macron. "Ik respecteer dat. Maar ik zal in de komende vijf jaar alles doen om hun geen reden meer te geven om voor extremen te stemmen.''

Meningsverschillen
Macron beklom het spreekgestoelte onder de tonen van de 'Ode aan de vreugde' uit Beethovens negende symfonie, de hymne van de Europese Unie. Hij bedankte zijn aanhang en richtte het woord ook tot de kiezers die het niet met zijn standpunten eens zijn, maar toch op hem gestemd hebben om Le Pen te dwarsbomen. Zij deden dat om de republiek tegen het extremisme te verdedigen, zei Macron. "Ik ben mij bewust van onze meningsverschillen. Ik zal die eerbiedigen. Maar ik beloof: ik zal de republiek verdedigen.''

"Enorme taak"
In de toespraak zei Macron dat nu de "enorme taak'' wacht om in het parlement een sterke meerderheid op te bouwen om noodzakelijke veranderingen door te voeren in Frankrijk. De verkiezingen voor het lagerhuis staan gepland in juni.

Jean-Luc Mélenchon, de linkse kandidaat die in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen al afviel, waarschuwde dat Macron het Franse sociale stelsel de oorlog wil verklaren. Ook Franse vakbonden toonden zich ongerust.

De uitslag komt niet als een grote verrassing. De peilingen wezen al sinds de eerste ronde van de verkiezingen, twee weken geleden, op een ruime overwinning voor Macron. Het opkomstpercentage lag met 74 procent beduidend lager dan bij de eerste ronde twee weken geleden en ook flink lager dan de vorige presidentsverkiezingen vijf jaar geleden.

Bij museum het Louvre in Parijs verzamelden zich duizenden aanhangers van Macron die na het bekend worden van de voorlopige uitslag in feeststemming verkeerden. Macron, die na het uitbrengen van zijn stem in zijn geboorteplaats Amiens naar de hoofdstad vertrok, zal daar zijn supporters in de loop van zondagavond toespreken.

Met Macron (39) krijgt Frankrijk de jongste president uit de geschiedenis van de Franse Republiek.

Een recordaantal Fransen stemde vandaag ongeldig of blanco, zo hebben Belgische en Zwitserse media gemeld op basis van Franse peilingbureaus.

Le Pen heeft Macron telefonisch gefeliciteerd met de overwinning. Ze zei dat in een toespraak tot haar aanhangers, kort na het bekend worden van de eerste prognose.

In eerste reactie verklaarde de overwinnnaar van de Franse presidentsverkiezingen dat "Frankrijk een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van het land heeft opengeslagen. De uitslag geeft ons hoop op het herwinnen van vertrouwen en optmisme."

Een hele reeks regeringsleiders heeft inmiddels Macron gefeliciteerd met zijn overwinning. Amerikaans president Donald Trump verklaarde in een tweet er naar uit te zien om met hem samen te werken.

"De uitslag geeft ons hoop op het herwinnen van vertrouwen en optmisme'', aldus Macron in eerste toespraak na zijn verkiezingsoverwinning.
AFP "De uitslag geeft ons hoop op het herwinnen van vertrouwen en optmisme'', aldus Macron in eerste toespraak na zijn verkiezingsoverwinning.
Aanhangers van Emmanuel Macron in het partijbureau van Marseille zijn door het dolle heen na het bekendmaken van de eerste prognose.
REUTERS Aanhangers van Emmanuel Macron in het partijbureau van Marseille zijn door het dolle heen na het bekendmaken van de eerste prognose.
AFP
Fans van Emmanuel Macron zijn de afgelopen uren afgezakt naar het Louvre.
EPA Fans van Emmanuel Macron zijn de afgelopen uren afgezakt naar het Louvre.
AFP

19u

Gerechtelijk onderzoek geopend naar hacking van Macron
Het Franse gerecht heeft vrijdagavond al een onderzoek geopend naar de verspreiding van duizenden interne documenten van het team van de Franse presidentskandidaat Emmanuel Macron. Dat is vernomen van een welingelichte bron. Volgens de bron is een onderzoek geopend naar frauduleuze toegang tot een geautomatiseerd gegevensbestand en schending van het briefgeheim.

Op sociale media was interne informatie verspreid, zoals mails en boekhoudkundige documenten. Ze zouden enkele weken geleden gestolen zijn uit de mailboxen van medewerkers.

De nationale kiescommissie had de Franse media gisterenochtend al opgeroepen om de documenten niet te verspreiden. De commissie benadrukt dat de verspreiding van de gegevens, die op frauduleuze wijze zijn verkregen en die naar alle waarschijnlijkheid met valse informatie werden vermengd, meerdere strafbare feiten kan inhouden.

AFP

17u20

Opkomst blijft onder niveau van vorige verkiezingen
De participatiegraad van de tweede ronde van de Franse presidentsverkiezingen blijft ook deze namiddag nog onder het niveau van de vorige verkiezingen in 2012. Iets meer dan 65 procent van de Fransen heeft zijn of haar stem intussen uitgebracht, zo meldt het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken. In 2012 was op hetzelfde uur al bijna 72 procent van de Fransen gaan stemmen.

Ook tijdens de eerste ronde op 23 april was de opkomst iets hoger: toen bracht op dit uur al 69,42 procent van de Fransen hun stem uit.

Volgens de eerste exit-polls haalt de centrumkandidaat Emmanuel Macron het straks relatief gemakkelijk van zijn extreemrechtse rivale Marine Le Pen, met ongeveer 60 procent van de stemmen.

Getty Images

16u20

Eerste exit polls
Volgens de eerste exit polls haalt Emmanuel Macron het in de tweede ronde van de Franse presidentsverkiezingen straks gemakkelijk van zijn rivale Marine Le Pen. De centrumkandidaat ligt momenteel op kop met ongeveer 60 procent van de stemmen. Volgens Franse peilingbureaus hebben heel wat Fransen blanco of ongeldig gestemd.

De exit polls komen overeen met de meest recente peilingen, die Macron 60 tot 63 procent van de stemmen toeschreven. Voor officiële resultaten is het nog wachten tot na 20 uur vanavond. Franse media mogen pas vanaf dan de eerste uitslagen bekendmaken. Wie zich niet aan dat verbod houdt, riskeert een boete tot 75.000 euro. In België en Zwitserland geldt dat verbod niet.

16u

Van Overtveldt zou voor Macron stemmen
N-VA-minister Johan Van Overtveldt zou zonder twijfel op de Franse presidentskandidaat Emmanuel Marcon stemmen, vooral omdat het alternatief - Marine Le Pen - "dermate negatief" is. "Gezien het negatieve beleid van de FN-kandidate in zowel Europa als Frankrijk is Macron de evidente keuze voor iedereen die het een beetje goed meent."

Mocht Le Pen het halen tegen Macron, dan verwacht Van Overtveldt morgen "grote turbulenties" op de financiële markten. Voor de toekomst van Europa zou er immers heel wat op losse schroeven komen te staan. Hij verwijst daarbij naar verschillende "ferme discussies" die voor de deur staan - denk bijvoorbeeld aan de Brexit. "Dit is het recept voor bijkomende moeilijkheden op alle vlakken", aldus Van Overtveldt.

Hij kwam ook terug op het voorstel van Le Pen tijdens het debat eerder deze week met Macron om zowel de euro als de Franse franc te gebruiken. "Onzin", reageert de N-VA'er. "Dat slaat nergens op. Iets dat ze er heeft uitgeflapt toen ze door Macron in de hoek was gedreven." Van Overtveldt ontkent ook dat de verkoop van het Belgische aandeel in BNP Paribas in verband staat met de presidentsverkiezingen. "De koers van het aandeel BNP Paribas werd al maanden van nabij gevolgd", luidde het.

13u30

Plein ontruimd waar Macron wil vieren
Een zone vlak bij het Louvre Museum in Parijs, waar presidentskandidaat Emmanuel Macron mogelijk later zijn verkiezingsoverwinning zou vieren, is korte tijd ontruimd als voorzorgsmaatregel na de vondst van een verdacht pakje.

Het ging volgens de politie om een eenvoudige controle die bij wijze van voorzorgsmaatregel werd genomen. Er werd een veiligheidszone ingesteld en een team kwam ter plaatse om na te gaan dat er zeker geen gevaar was, zo verluidde uit politiebronnen. De operatie is intussen afgelopen.

Getty Images

11u

Kandidaten gaan stemmen
Marine Le Pen stemde rond 11 uur in een schooltje in Hénin-Beaumont, een gemeente in het departement Pas-de-Calais. De presidentskandidate nam eerst de tijd om haar partijgenoot en burgemeester van de stad Steeve Briois te bezoeken. Dat schrijft Europe 1. Briois is eveneens lid van het Front National.

Emmanuel Macron bracht ook rond 11.00 uur zijn stem uit. Hij deed dat in het gemeentehuis van zijn woonplaats Le Touquet, in het departement Pas-de-Calais in het noordwesten van Frankrijk. De sociaal-liberale presidentskandidaat, favoriet in de peilingen, was in gezelschap van zijn vrouw Brigitte Trogneux.

De aftredende president François Hollande was er in zijn kiesdistrict Tulle, in centraal-Frankrijk, vroeg bij. Hij riep de Fransen na de eerste ronde herhaaldelijk op Macron te steunen. De impopulaire socialist legde zich neer bij de desastreuze voorspellingen en stelde zich niet herkiesbaar. De kandidaat van zijn partij, Benoît Hamon, haalde twee weken geleden slechts 6,4 procent.

Participatiegraad
De participatiegraad van de tweede ronde van de Franse presidentsverkiezingen bedroeg op de middag 28,23 procent. Het percentage is om en bij hetzelfde als dat tijdens de eerste ronde op 23 april (28,54 procent), maar lager in vergelijking met de presidentsverkiezingen in 2012, toen het uitkwam op 30,66 procent.

Presidentskandidaat Emmanuel Macron brengt zijn stem uit.
REUTERS Presidentskandidaat Emmanuel Macron brengt zijn stem uit.
Presidentskandidaat Marine Le Pen komt uit het stemhokje.
EPA Presidentskandidaat Marine Le Pen komt uit het stemhokje.
Getty Images