Macron wil strijd tegen klimaatopwarming zo snel mogelijk in Franse grondwet inschrijven

De Franse president Emmanuel Macron tijdens een televisie-interview ter gelegenheid van de Franse nationale feestdag.
Photo News De Franse president Emmanuel Macron tijdens een televisie-interview ter gelegenheid van de Franse nationale feestdag.
De Franse president Emmanuel Macron wilde "zo snel mogelijk" de strijd tegen de opwarming van de aarde opnemen in de grondwet. Dat heeft hij dinsdag op de Franse nationale feestdag gezegd. "Ik ben er voor (...) Ik denk dat het een grote vooruitgang is", zei het staatshoofd tijdens zijn televisie-interview op 14 juli. Hij voegde eraan toe dat deze opname in de grondwet "zal toelaten ons land te transformeren."

Zonder in te gaan op de details van de toepassing van deze maatregelen, zei Macron dat hij de spoorwegsector "massaal wilde herontwikkelen" en "een omvangrijk energierenovatieprogramma" wilde, in eerste instantie bedoeld voor scholen en verpleeghuizen. De president zei dat de ecologische transitie "vaak (bron van) misverstanden was in ons land", met bijvoorbeeld de crisis van "gele hesjes". Hij zei "ervan overtuigd te zijn dat we binnen 10 jaar een ander land kunnen bouwen".

Macron kondigde ook een veralgemening van bodycamera's voor de politie aan "voor het einde van de presidentiële ambtstermijn van vijf jaar". 

Over de strijd tegen corona, zei de president dat Frankrijk "als een van de eerste landen" zal profiteren van een mogelijk vaccin tegen Covid-19, maar het zou "absurd" zijn om op dit vlak een soort "gezondheidsnationalisme" te ontwikkelen, aldus de president. Macron verwees naar de Franse farmagigant Sanofi, die in mei een controverse had veroorzaakt toen directeur Paul Hudson overwoog, nadat Washington er veel geld voor over had, om de Verenigde Staten te begunstigen voor de distributie van een mogelijk vaccin. "Sanofi, met hoofdkantoor in Frankrijk, is een grote Europese groep, maar je hebt Britse, andere Duitse, Amerikaanse of Canadese groepen" die ook aan een vaccin werken, bracht Macron in herinnering. De Franse president had in het voorjaar opgeroepen om van een vaccin voor Covid-19 "een wereldwijd publiek goed" te maken.
8 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Christine Laevers

  Fenasi Kerim : De Fransen zijn altijd hun presidenten beu. Tot ze in België gaan wonen ... Hij heeft toch maar het salaris van verplegend personeel verhoogd met minimum 150 eu net per maand. Covid-19 werd heel helder en duidelijk begeleid. Hij babbelt niet over initiatieven; hij neemt ze. Nu klimaat en milieu ... maar perfect is niemand.

 • Frank De Rycke

  La Douce France zal nooit meer zijn zoals het geweest is met zo'n leiders ...en dit word voor gans Europa zo in de toekomst !!

 • Fenasi Kerim

  This gedaan met hem! De fransen zijn hem beu. Hij probeert het wat op te krikken. Zo slecht is frankrijk nog nooit niet geweest.

 • Lou Bakker

  Ik denk dat Macron wel eerst een andere strijd te strijden heeft. Corona ?

 • John Nauwelaerts

  Natuurlijk wil hij dat... Dit geeft hem en vele van zijn rijke vrienden onbegrensde mogelijkheden om mensen hun vrijheden af te nemen in naam van het klimaat. Lees de UN resolutie er maar eens op na om te weten wat allemaal mogelijk zou worden.