Macron wil snel vooruit met de brexit na Britse verkiezingen

Emmanuel Macron.
AP Emmanuel Macron.
De Franse president Emmanuel Macron wil dat er snel voortgang komt in het brexitdossier van zodra de Britse verkiezingen van komende donderdag achter de rug zijn. De brexit staat vrijdag al op de agenda van de Europese top in Brussel.

De Britse premier Boris Johnson vroeg vlak voor er nieuwe verkiezingen werden uitgeschreven opnieuw uitstel voor de brexit. De Britten stappen nu normaal gezien op 31 januari 2020 uit de Europese Unie. Dat geeft Westminster nog maar weinig tijd om -eens het nieuwe Lagerhuis is samengesteld- de nodige wetgeving goed te keuren. 

Voor Macron is het belangrijk om zo snel mogelijk te handelen na 12 december. De Franse president was altijd al een koele minnaar van verder uitstel. “De methode die we tot nog toe gevolgd hebben, moet behouden blijven", stelt Macron. “De 27 lidstaten moeten hun eenheid bewaren, brexitonderhandelaar Michel Barnier is onze absolute leider, onze belangen moeten verdedigd worden zonder toe te geven aan de druk en de principes van eerlijke concurrentie moeten gerespecteerd worden.”

Michel
Macron deed zijn uitspraken na een ontmoeting met kersvers Europees president Charles Michel op het Elysée. Michel moet de Europese top van donderdag en vrijdag in goede banen leiden. De voormalige Belgische premier benadrukte dat het belangrijk is een nauwe relatie op te bouwen met Groot-Brittannië. “Voor de Europese Unie zijn ze een enorm belangrijke partner.”

De Europese Raad buigt zich eind deze week naast de brexit ook nog over onder meer het volgende meerjarenbudget van de EU en het klimaat. Voor Charles Michel wordt de Europese top een eerste belangrijke vuurdoop.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.