Macron wil "kader en regels" voor de islam in Frankrijk

Macron gaf een toespraak in het kasteel van Versailles.
AFP Macron gaf een toespraak in het kasteel van Versailles.
De Franse president Emmanuel Macron wil een kader en regels voor de islam in Frankrijk vastleggen. 

"Die moeten garanderen dat deze godsdienst overal wordt beleden op een manier die conform is met de wetgeving", zei Macron in een toespraak voor beide parlementaire kamers. "De republiek heeft geen reden om problemen te hebben met de islam, niet meer dan met een andere godsdienst. Maar er is een radicale, agressieve strekking die tot doel heeft onze regels en wetten in vraag te stellen."

Frankrijk was de voorbije jaren doel van een reeks islamistische terreuraanslagen en zit al lang met de vraag hoe radicalisering verhinderd kan worden. De strenge scheiding van kerk en staat bemoeilijkt ook de samenwerking met de officiële islaminstellingen. Zo kan de Franse overheid bijvoorbeeld geen theologische opleiding financieren. Ook de vorige socialistische regering had een poging ondernomen om de Franse islamitische instellingen te herpositioneren.

"Iedereen moet beseffen dat in Frankrijk vrijheid van denken, vrijheid van kritiek en gelijkheid tussen vrouwen en mannen onschendbare principes zijn", aldus Macron. "En ik weet dat de overgrote meerderheid van onze islamitische landgenoten dat beseft, deelt en ondersteunt."
36 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Rania Desaegher

  Hij begint stilletjes te beseffen dat het al te ver is gekomen. Het is rijkelijk te laat, maar beter laat dan nooit. Hopelijk blijft het niet enkel bij holle woorden .

 • Marc Baeyens

  Chapeau Macron om het zo klaar en duidelijk te stellen. Wanneer gaat onze premier eens hetzelfde zeggen. Maar het kwaad is al geschied. Net als met de nationale staatsschuld veroorzaakt door de linkse trado's zal ook nu rechts de potten moeten lijmen.

 • Luc Broes

  Macron hoeft zich toch geen zorgen te maken, want: " ik weet dat de overgrote meerderheid van onze islamitische landgenoten dat beseft, deelt en ondersteunt.”!!??

 • Charel Ockx

  Macron vergeet één belangrijk detail, het is een religie, en wanneer deze zich gefnuikt voelt woekert ze ondergronds voort met alle gevolgen.

 • Sadik Turan

  Je zult eerst het Arabisch moeten leren, je verdiepen in de hadiths en erna kan je de wetten in de Koran interpreteren. Deze wetten zijn vanzelfsprekend conform. En als de wetten tegenstrijdig zijn met die van de Franse staat dan moet of een hervorming worden gedaan in de wetgeving of moeten de moslims naar landen trekken waar men die wetten wel kan naleven. Dit is wat onze geloof ons toedraagt. Je mag niets of niemand iets opleggen.