Macron wil aantal parlementsleden met een derde terugdringen

epa
De Franse president Emmanuel Macron wil het Franse parlement grondig hervormen. Hij wil het aantal leden van de Franse Assemblée met een derde verminderen. Dat heeft hij duidelijk gemaakt bij zijn toespraak voor de beide kamers van het Franse parlement in Versailles. Voor Macron is ook de tijd gekomen om een einde te maken aan de noodtoestand. Maar zijn hervormingen stoppen niet aan de landsgrenzen: ook aan Europa is nog werk.

"Ik ga de vrijheden van de Fransen weer herstellen, door in de herfst de noodtoestand weer op te heffen. Want die vrijheden zijn de bestaansvoorwaarden voor een sterke democratie", zo sprak hij de parlementsleden toe in het Paleis van Versailles.

Hij riep daarbij het parlement op om te stemmen over nieuwe maatregelen in de strijd tegen het terrorisme. Macron bevestigde daarmee dat de aanstaande verlenging van de bijzondere bevoegdheden van de autoriteiten de laatste zal zijn.

Het parlement debatteert nog deze week over een verlenging met drieënhalve maand tot begin november. Tegen die tijd moet er een nieuwe veiligheidswet zijn, waarmee de autoriteiten voldoende gewapend moeten zijn voor de strijd tegen terreur. De noodtoestand werd uitgeroepen na de terreuraanslagen van 13 november 2015.

Hervormingen parlement

Macron zette vandaag voor de parlementsleden de beleidslijnen voor de komende vijf jaar uit. Daarbij had hij het ook over politieke vernieuwingen. Zo wil hij het aantal parlementsleden met een derde terugdringen. Voorts wil hij ook het kiessysteem aanpassen, door het "een dosis proportionaliteit" te geven. Op die manier moet het parlement representatiever worden voor de Franse bevolking. Het zou voor nieuwe partijen ook eenvoudiger worden om een zetel te veroveren.

"Ik wil dat al die grote hervormingen die onze instellingen dringend nodig hebben binnen het jaar afgerond zijn," zei de Franse president. "Deze hervormingen zullen in het parlement gestemd worden, maar indien nodig, zal ik ze aan kiezers voorleggen via een referendum."

"Ik wil dat al die grote hervormingen die onze instellingen dringend nodig hebben binnen het jaar afgerond zijn."

Emmanuel Macron

Europa

Macron wil ook hervormingen buiten de Franse landsgrenzen zien.  Hij verklaarde daarbij dat de EU is "verzwakt door bureaucratische wildgroei". Na "tien wrede jaren" van crisismanagement, is het volgens de Franse president tijd dat EU-leiders hervormingen doorvoeren om het euroscepticisme onder de burgers aan te pakken. ""We zijn erin geslaagd de crisis te beheren, maar we zijn de weg kwijtgeraakt. Ik geloof heel erg in Europa, maar het scepticisme is niet ongerechtvaardigd," klonk het. "Het is nu aan een een nieuwe generatie leiders om met het Europese idee terug te keren naar de oorsprong."

Tegen het einde van het jaar wil hij daarom "democratische conventies" organiseren voor de hervorming van Europa. Tijdens deze publieke debatten moet de toekomst van de Europese Unie onder de loep genoemen worden. "Frankrijk moet het initiatief nemen. Ik wil dat doen dankzij de nauwe samenwerking die ik al ben aangegaan met de Duitse bondskanselier," klonk het.

In mei kwamen Macron en de Duitse bondskanselier Angela Merkel overeen om samen een plan uit te stippelen voor een sterkere Europese Unie.

Het gebeurt maar zelden dat een vergadering van beide kamers van het parlement wordt bijeengeroepen in Frankrijk. Nicolas Sarkozy en François Hollande, voorgangers van Macron, deden dat wel, maar niet bij het begin van hun ambtstermijn. Zo riep Hollande het Congres in november 2015 bijeen, in de nasleep van de terreuraanslagen in Parijs.

"Ik geloof heel erg in Europa, maar scepticisme is niet ongerechtvaardigd."

Emmanuel Macron