Macron vreest dat Trump Iran-deal torpedeert

De Franse president Emmanuel Macron en de Amerikaanse president Donald Trump aan het Witte Huis.
Photo News De Franse president Emmanuel Macron en de Amerikaanse president Donald Trump aan het Witte Huis.
De Franse president Emmanuel Macron heeft aan het eind van zijn staatsbezoek aan de Verenigde Staten gezegd dat hij vreest dat de Verenigde Staten het nucleaire akkoord met Iran zullen verscheuren. "Het lijkt er niet op dat Donald Trump in het akkoord blijft", zei het Franse staatshoofd tijdens een persconferentie.

"Ik weet niet wat de Amerikaanse beslissing zal zijn. Maar een rationele analyse van de uitspraken van Trump hierover de afgelopen tijd doet me niet geloven dat hij er alles aan doet om in het akkoord te blijven", aldus Macron.

Macron riep gisteren in een toespraak tot het Amerikaanse Congres de Amerikanen op om zich niet af te keren van de wereld. Hij wees politici op de beslissende rol die hun land heeft gespeeld bij het "creëren en bewaken van de vrije wereld zoals we die nu kennen".

Verleidelijk

Ook vertelde Macron nog dat het verleidelijk kan zijn om isolationisme en nationalisme te gebruiken als "tijdelijke oplossing voor onze angsten. Maar de deur naar de wereld sluiten, zal de evolutie van de wereld niet stoppen", waarschuwde de Franse president, die problemen noemde waarmee de internationale gemeenschap wordt geconfronteerd. Hij verwees onder meer naar kernwapens, sociale ongelijkheid en klimaatverandering.

Trump uitte ook deze week zijn onvrede over het atoomakkoord. Hij noemde het dinsdag "krankzinnig en belachelijk". Macron stelde een opening voor, door het "opbouwen van iets nieuws dat tegemoetkomt aan al onze zorgen".

De Franse en Amerikaanse presidentiële paren.
Photo News De Franse en Amerikaanse presidentiële paren.6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Daniël Gyssens

  Geen van beide is voor een haar te vertouwen.Deze Franse Rotschild beschermeling is een nieuwe wereldorde aan het aanbrengen samen met dat duitse mormel.Trump is meer met zichelf bezig dan met zijn land.Beiden zijn even destructief.

 • Ronny Biesen

  Tuurlijk niet, Trump is een idioot die een nieuwe oorlog wil in die regio.

 • johny daneels

  Macron, wat een schoothondje....loser eerste klas, dat zijn onze leiders

 • annie dupont

  trump , niks anders dan miserie

 • alex devos

  Ze zijn allemaal tegen trump tot ze vr zn neus staan zoentje hier schouderklopje daar .dacht al zijn ze bi sexueel