Macron: “Voorwaarden uitgewerkt voor ontmoeting tussen Trump en Rouhani”

Macron en Trump tijdens een persconferentie op de G7.
AP Macron en Trump tijdens een persconferentie op de G7.
De Franse president Emmanuel Macron en de Amerikaanse president Trump zijn het erover eens dat Iran nooit kernwapens in handen mag krijgen. Dat schrijft Macron op Twitter. Daar kondigt hij ook aan dat er voorwaarden werden uitgewerkt voor een ontmoeting tussen Trump en Rouhani “en dus ook voor een akkoord”. Trump verwacht dat Iran “braaf zal zijn”.

Trump en Macron zijn momenteel beide aanwezig op de G7-top in het Franse Biarritz. Daar landde zaterdagmiddag ook Mohammad Javad Zarif, de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken. Hij was uitgenodigd voor een gesprek met Macron, die hoopte een doorbraak te forceren in de diplomatieke impasse over het omstreden kernprogramma van Teheran. Enkele uren later vertrok Zarif weer.

Tot een gesprek tussen Trump en Zarif kwam het zaterdag vooralsnog niet, maar de nieuwe voorwaarden zetten de deur dus wel wijd open voor een gesprek tussen Trump en de Iraanse president Hassan Rouhani. 

Het Franse staatshoofd blijft voorzichtig, want de zaken zijn “buitengewoon fragiel”, maar volgens hem zou zo’n ontmoeting “in de komende weken” kunnen plaatsvinden. “Twee zaken zijn erg belangrijk voor ons: Iran mag nooit over kernwapens beschikken en deze situatie mag nooit de stabiliteit in de regio in gevaar brengen”, lichtte hij toe tijdens een persconferentie aan het einde van de G7-top.

Toegevingen langs beide kanten

“Ik heb er een goed gevoel over”, zei Trump tijdens de persconferentie. Hij denkt dat Iran niets anders kan dan aan de onderhandelingstafel gaan zitten. “Het moeten goede spelers zijn, als je begrijpt wat ik bedoel. Ze kunnen niet doen wat ze zeiden dat ze zouden doen, want als ze dat doen, zullen ze een erg gewelddadig antwoord krijgen. Dus ik denk dat ze braaf zullen zijn”, aldus de Amerikaanse president. “Wat wij willen is geen nucleaire wapens, geen ballistische raketten en een akkoord over een veel langere periode. Heel eenvoudig”, stelde Trump, die beklemtoonde dat hij niet op een regimewissel aast.

Volgens Macron kunnen de doelstellingen van beide kampen verzoend worden. Zo ziet hij kans op een ruimer akkoord, dat zich uitstrekt over een langere periode en waarbij veel meer Iraanse sites gecontroleerd worden. Hij hoopt dat Iran daarmee kan instemmen in ruil voor economische toegevingen, bijvoorbeeld via bepaalde kredietlijnen of het heropenen van bepaalde sectoren.

Geen compensatie

Trump overweegt echter niet om Iran te compenseren voor de economische sancties die het opgelegd kreeg door Washington sinds de VS zich terugtrokken uit het nucleaire akkoord. Volgens Trump zijn verschillende landen wel bereid om Iran krediet te verschaffen. 

De Amerikaanse president wil met maximale politieke en economische druk het islamitische regime in Iran dwingen tot een koerswijziging in zijn als agressief bestempelde buitenlands beleid. De herinvoering van economische sancties heeft tot dusver vooral voor verhoogde spanningen gezorgd, met onder meer tot gevolg dat het scheepvaartverkeer in de strategisch belangrijke Straat van Hormuz niet meer veilig is.

Trump en Rouhani worden beiden verwacht bij een bijeenkomst van de Verenigde Naties in New York eind september.

epa07794740 A handout photo made available by the Iranian presidential office shows Iran's President Hassan Rouhani speaking during an exhibition about government achievements, in Tehran, Iran, 26 August 2019. According to reports, Rouhani defended his foreign minister's visit to France during G7 summit saying his country is 'keeping road to diplomacy open'. Iranian Foreign Minister Javad Zarif was criticized from hardliner media for his surprise visit to France on 25 August, while a government spokesman stressed on 26 August his visit was not related to the meetings of the G7 summit. EPA/PRESIDENT OFFICE HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES
EPA epa07794740 A handout photo made available by the Iranian presidential office shows Iran's President Hassan Rouhani speaking during an exhibition about government achievements, in Tehran, Iran, 26 August 2019. According to reports, Rouhani defended his foreign minister's visit to France during G7 summit saying his country is 'keeping road to diplomacy open'. Iranian Foreign Minister Javad Zarif was criticized from hardliner media for his surprise visit to France on 25 August, while a government spokesman stressed on 26 August his visit was not related to the meetings of the G7 summit. EPA/PRESIDENT OFFICE HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Francinne Declerque

  Iran zou zelfs nooit met nucleaire energie mogen spelen.

 • Guy Bevers

  Macron is bang van Trump , hij had hem moeten zeggen dat hij geen reden had om uit het akkoord te stappen en daarom al zijn sanctie's moet intrekken !

 • Yves Cordy

  Wat ik niet begrijp is waarom Trump zo aandringt op blijvende lange termijn akkoorden wanneer het over anderen gaat terwijl hij net wereldkampioen is in het herroepen en verloochenen van akkoorden die de VS voor ondertekend heeft.

 • medard albrechts

  in Brazilië steken ze het amazone woud in brand, en de wereld gaat het weer financieren, dat ze eens hun plan trekken, daarbij de Braziliaanse minister heeft gezegd, dat de buiten wereld zich niet moet moeien, doch als ze geld krijgen is die stelling precies niet meer geldig, dan mag iedereen zich moeien, goede truc zou ik zeggen, de wereld is een bedriegerij ..

 • MICHELINE GEVERS

  En waarom mag Iran geen kernwapens hebben. Noord-Korea is verzekerd tegen elke aanval, maar zal zijn bommen niet gebruiken. Zo kan Iran zich ook verzekeren niet aangevallen te worden. Hoeveel landen hebben zich al veilig gesteld door zich te bewapenen met kernbommen? Frankrijk van Macron en Amerika van Trump hebben meer bommen dan de rest van de wereld. Waarom Iran niet???