Macron vergadert zondag met ministers over toekomst pensioenen

President Macron tijdens een persconferentie op de NAVO-top in Londen.
Photo News President Macron tijdens een persconferentie op de NAVO-top in Londen.
De Franse president Emmanuel Macron en zijn eerste minister Edouard Philippe komen zondagavond op het Elysée samen met de ministers die betrokken zijn bij de pensioenhervorming. Dat is aan AFP bevestigd.

Het gaat om een "werkvergadering met de eerste minister en de betrokken ministers", klinkt het.
Premier Philippe beloofde tegen woensdag een duidelijk project klaar te hebben.

Momenteel heeft Frankrijk 42 verschillende pensioenstelsels, terwijl de regering naar één uniform systeem met punten wil. Dat is volgens de regering rechtvaardiger, maar tegenstanders vrezen vooral lagere uitkeringen.

800.000 betogers protesteerden donderdag 5 december tegen de beoogde pensioenhervorming van de regering Macron.
Photo News 800.000 betogers protesteerden donderdag 5 december tegen de beoogde pensioenhervorming van de regering Macron.

Donderdag gingen in Frankrijk minstens 800.000 ontevreden mensen op straat om te betogen tegen de geplande hervorming. De vakbonden en andere sociale organisaties roepen op tot een nieuwe stakingsdag aanstaande dinsdag. 
4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Karel Tichmann

  Als ik het zo lees heeft de US het beste van de wereld, en hoogst betaalde pensioen (SSI) systeem.

 • Jozef Van Schuerbeeck

  Een pensioen zou moeten berekent worden volgens het aantal jaren dat men gewerkt heeft en waarbij weinig of geen rekening gehouden wordt men wat men verdiend of wat je functie was. Nu krijgt een metser veel minder pensioen dan iemand die bij de overheid gewerkt heeft. Dat is toch allemaal niet logisch.

 • Gino Vandenheede

  Voor iedereen die voldoende jaren heeft gewerkt zou het pensioen het zelfde bedrag moeten zijn, of je nu arbeider of minister bent mag geen verschil maken. Ben je niet tevreden met het bedrag moet je maar blijven werken, je mag!

 • Michel Roman

  De fransen ervaren no ook aan den lijve wat een liberaal beleid betekent voor zij die werken. Maar , eigen schuld , dikke bult , ze hebben er , net als hier , zelf voor gekozen.