Macron stelt voor dat Fransen wat "minder klagen"

De Franse president Emmanuel Macron begroet het publiek tijdens een bezoek aan het graf van de voormalige Franse president General de Gaulle in Colombey-les-Deux-Églises.
AFP De Franse president Emmanuel Macron begroet het publiek tijdens een bezoek aan het graf van de voormalige Franse president General de Gaulle in Colombey-les-Deux-Églises.
De Franse president Macron trok vandaag naar Colombey-les-Deux-Églises, de woonplaats en laatste rustplaats van generaal Charles de Gaulle, om er de 60ste verjaardag van de Vijfde Franse Republiek te vieren. Toen hij werd aangesproken door enkele gepensioneerden, suggereerde Macron dat de Fransen te veel klagen.

De gepensioneerden vertelden Macron dat hun koopkracht erop achteruit gegaan was. De Franse president ging met hen in dialoog. “Weten jullie, eerder vandaag vertelde de kleinzoon van de generaal (de Gaulle) me, terwijl hij me rondleidde in la Boisserie (de woning van De Gaulle, red.): ‘Je kon met hem (generaal de Gaulle) erg vrijuit praten, maar het enige waartoe je geen recht had, was klagen. Wel, ik vind dat een goede benadering van de generaal”, merkte hij op. De suggestie werd op gemengde reacties onthaald.

“Het land zou anders zijn als het zo was”, ging Macron verder. “We beseffen niet hoeveel geluk we hebben. We worden in ons land steeds ouder en dat in goede gezondheid”, antwoordde hij aan de gepensioneerden. Hij beklemtoonde dat zijn regering er alles aan doet om de levenskwaliteit in het land hoog te houden.

“Mijn kleinzoon zal geen pensioen hebben”, merkte een andere toeschouwster op. “Ik strijd ervoor dat je kleinzoon er een kan hebben. Maar het is net om die reden dat ik niet kan zeggen: ‘ik ga dat geven’. Ik ben verplicht om een samenleving uit te bouwen met een goede solidariteit en een goede energie. Men heeft mensen nodig om te produceren vooraleer men kan herverdelen”, antwoordde de president.

Enkele minuten later werd het Franse staatshoofd opnieuw aangesproken door enkele toeschouwers. Macron antwoordde dat hij het jammer vindt dat mensen “enkel kijken naar wat er voor henzelf verandert”. “Er zullen zaken blijven veranderen”, beklemtoonde hij. “En ik zeg jullie, als het land zich niet herpakt, zal het in de slechte zin blijven veranderen voor iedereen.”

In de hoop niet te cru te klinken, voegde hij eraan toe: “Ik ben voor niemand toegeeflijk, weet u. Te beginnen met mezelf.”

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.10 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Christine Laevers

  Onder Macron zijn de pensioenen gedaald door een bepaalde ingreep. Hier op het Franse platteland leven hoog bejaarde weduwen vaak met 600 euro de maand. Ze wonen alleen en krijgen amper of geen bezoek van de kinderen die elders werken. De meesten lopen met een wandelstok. Een rollator heeft hier niet veel zin. Ik bewonder hun strijdlust.

 • Geert Roeyaert

  Hij moet zeker niet klagen,want het eerste wat hij heeft gedaan is zijn vrouw een wedde van om en bij de460000 EURO toegekend .Zou dan ook niet klagen maar ja wij zijn maar gewone stervelingen

 • Peter Hegge

  Hij wel ja ; alle dagen gratis eten op de kosten van de fransen op een servies dat 500.000 euro heeft gekost. wie moet hier niet klagen. de fransen die dit moeten betalen of hij de zelfs uitgeroepen god in frankrijk.

 • Thijs Rudy

  Dat is een schande, mensen die iets aankaarten met een kluitje in het riet sturen met te zeggen dat ze te veel klagen is als leider van een land het schandelijkste wat je kan doen. Maar ja ze hebben er voor gekozen.

 • Freddie Lamers

  Natuurlijk komt de heer Macron zelf niets te kort. Maar hij zegt wel dat andere niet mogen klagen.